Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hasiči získali dron zvědavého Vietnamce, kterým ohrozil zásah záchranářského vrtulníku s těžce zraněnou ženou

Dron, který soud zabavil vietnamskému stánkaři z Folmavy na Domažlicku, získali hasiči z Královehradeckého kraje. Informoval o tom Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Muž s tímto strojem ohrozil posádku záchranářského vrtulníku, jež zasahovala u vážné autonehody, kde bylo celkem pět zraněných. Trhovec posléze policistům sdělil, že byl zkrátka zvědavý. Za tento nezodpovědný čin dostal pokutu a podmínku.

Při loňské říjnové nehodě v Horní Folmavě na Domažlicku se zranilo pět osob. Pětatřicetiletou řidičku, která cestovala ve voze sama, transportoval do nemocnice vrtulník. Další čtyři lehce zraněné cizince z druhého vozu si převzala německá záchranná služba v rámci přeshraniční spolupráce a transportovala je k dalšímu vyšetření do zdravotnických zařízení v SRN.

Cizinec v říjnu loňského roku sledoval ze vzduchu pomocí dronu zásah záchranných složek. Při manévrování ovšem vletěl přímo do dráhy záchranářského vrtulníku, který měl na své palubě těžce zraněnou ženu.

„Po vystoupání do výšky deseti metrů si pilot všiml, že před vrtulníkem je nějaký objekt. Když byl objekt od vrtulníku vzdálen asi pět metrů, zjistil pilot, že se jedná o dron, měl jej v úrovni očí,“ popsala tedy policejní mluvčí Dagmar Brožová. Pilot musel okamžitě zareagovat. Nabral vyšší výšku a dronu se naštěstí vyhnul. Incident okamžitě nahlásil a brzy se jím začala zabývat policie. Kroky vyšetřovatelů zamířily na tržnici ve Folmavě. V jednom ze stánků policista spatřil muže, který v ruce držel ovládání dronu s připevněným mobilem.

„Policisté majitele dronu ztotožnili. Přiznal se, že dron používal a ze zvědavosti se chtěl podívat, co se stalo. Pravidla pro používání dronů však neznal a na létání s dronem neměl oprávnění,“ doplnila mluvčí.

Letos na jaře padl vůbec první trest za ohrožení letecké dopravy dronem. Domažlický okresní soud vyměřil muži osmnáctiměsíční podmínku, pokutu 35 tisíc korun a propadnutí věci. Dron tak získal ÚZSVM a dle zákona ho nabídl státním institucím.

„Zájem projevilo hned několik organizací. V podobných situacích mají přednostní právo složky, které zajišťují bezpečnost obyvatel, a tak byl dron v souladu s vyhláškou Ministerstva financí předán Hasičskému záchrannému sboru Královéhradeckého kraje, který ho využije v souvislosti s plněním úkolů bezpečnostního sboru,“ doplnila Michaela Tesařová, mluvčí ÚZSVM.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky dronař, ohrozil vrtulník, nezodpovědný dronař, ohrozil dronem vrtuník, ohrožení z nedbalosti, lzs, folmava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Blbec,stálo mu to zato?!35 000 v píči a zbytečný záznam!!!!!Jako že mám Vietnamce jinak rád,tak tady to posral!!!!!!!

Pátek, 1. prosince 2023, 09:02Odpovědět

Hasiči získali dron zvědavého Vietnamce, kterým ohrozil zásah záchranářského vrtulníku s těžce zraněnou ženou  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.