Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Narkoman s autem proletěl do budovy domova důchodců a zranil seniorku, která zemřela. Soud mu potvrdil pět let vězení

Se svým autem úmyslně doslova proletěl zavřenými prosklenými dveřmi do budovy tachovského domova pro seniory Josef Kijanica. Ve vstupní hale způsobil vážné zranění jedné obyvatelky domova, která pak v nemocnici zemřela na následky poúrazových komplikací. Muž se podle verdiktu Vrchního soudu v Praze činu dopustil ve stavu toxické psychózy, kterou si ale sám přivodil. Potvrdil mu pětiletý trest vězení za opilství. Toto rozhodnutí je pravomocné.

Opilství se podle trestního zákoníku dopustí ten, kdo se aplikací návykové látky přivede, byť i z nedbalosti, do stavu nepříčetnosti. Soudy za něj mohou uložit trest od tří do deseti let vězení. "V daném případě se obžalovaný nacházel ve stavu nepříčetnosti," uvedl soudce odvolacího senátu Stanislav Králík. Není ale podle něj na místě obžalovaného viny zprostit. Omamné látky totiž Kijanica užíval, i když věděl, že není v dobrém psychickém stavu, v minulosti už si navíc drogami stav toxické psychózy přivodil. Součástí dnešního rozsudku je i nařízená ambulantní léčba a šestiletý zákaz řízení.

Králík také doplnil, že jen šťastnou souhrou náhod nebylo v domově zraněných lidí více. Uvedl, že trest by mohl být považovaný za nepřiměřeně mírný, protože se ale státní zastupitelství proti původnímu verdiktu plzeňského krajského soudu neodvolalo, nemohl ho odvolací senát zpřísnit.

Šestatřicetiletý Kijanica je dlouhodobým uživatelem marihuany a pervitinu. Od roku 2015 docházel na soudně nařízenou ambulantní toxikomanickou léčbu, lékařku ale obelhával a omamné látky dále užíval. Dne 31. května 2020 se začal strachovat o svou babičku. Nabyl dojmu, že v tachovském domově důchodců je v ohrožení a potřebuje zachránit. Proto sedl do auta, přejel v něm chodník a po rampě pro invalidy vjel téměř padesátikilometrovou rychlostí vchodem skrz skleněné posuvné dveře do chodby, kudy vozem pokračoval dál.

V bezprostřední blízkosti při tom minul třiadevadesátiletou ženu, která se vylekala, upadla zády na zem a vůz jí téměř přejel nohy. Žena si při pádu na zem zlomila pánev. Do týdne zemřela v nemocnici kvůli poúrazovým komplikacím. Podle policie se muž po nehodě pohyboval po zařízení, ze kterého následně utekl do zahrad přilehlých rodinných domů. Před policií dlouho neutíkal, hlídka ho brzy zadržela. Dechová zkouška i test na drogy byly negativní.

Okamžitě po události se vyrojily spekulace, že měl muž spory se svou babičkou, která byla klientkou domova. Muž od začátku tvrdil, že si vůbec nepamatuje na to, za jakých okolností a proč do zařízení vjel autem. Bezprostředně po činu byl motorista hospitalizovaný v plzeňské nemocnici. Lékaři u něj diagnostikovali toxickou psychózu, což je duševní porucha vyvolaná drogami. Do tohoto stavu se dostal poté, co přestal užívat léky. Ty měl brát na základě protitoxikologického ochranného léčení. 

Obhajoba tvrdila, že Kijanica byl v době činu nepříčetný a v odvolání žádala zmírnění právní kvalifikace. "Moc mě mrzí, co jsem způsobil, nechci to brát na lehkou váhu," řekl Josef Kijanica u soudu. Požádal o podmíněný trest.

Vrchní soud v Praze se případem zabýval podruhé. Loni v listopadu zrušil rozsudek krajského soudu, který muže potrestal osmiletým vězením za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Nařídil mu, aby se více zabýval právě příčetností obžalovaného.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky narkoman vletěl do domova pro seniory, seniorka zemřela, nehoda, těžké zranění, ublížení na zdraví, úraz, Tachov, domov pro seniory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Narkoman s autem proletěl do budovy domova důchodců a zranil seniorku, která zemřela. Soud mu potvrdil pět let vězení  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.