Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ve Stříbře unikla kyselina, hasiči ji zachytili do jímky

V areálu bývalé mlékárny ve Stříbře na Tachovsku unikla včera před 5:00 z poškozené nádrže kyselina dusičná. Podle dostupných informací jí bylo asi 600 litrů. Z objektu strojovny se kyselina nedostala. Hasičům se už podařilo vyteklou žíravinu dostat do záchytné jímky a částečně ji neutralizovat pomocí sody, řekl mluvčí krajských hasičů Petr Poncar. Žádné zranění není hlášeno, hasiči ale z preventivnách důvodů evakuovali 11 administrativních pracovníků.

Na místě zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči ze Stříbra, Tachova, Nýřan a Plzně a chemická jednotka z Třemošné. Pracovali v ochranných oblecích a s dýchací technikou. Na místě vybudovali dekontaminační stanoviště a uzavřeli areál firmy.

"Nyní si další postup už zajistí firma, které technologie patří. Hasiči ještě odvětrávají celý objekt a laboratoř Třemošná měří případné koncentrace. Nyní se zjišťuje, kdy bude možné pustit zaměstnance zpět do firmy a obnovit provoz," uvedl Poncar.

V areálu bývalé mlékárny působí dvě firmy, které se věnují zpracování mléka. Podle informací kyselina unikla ve společnosti, která se zabývá mimo jiné zpracováním syrovátky. Ve stejném areálu uniklo asi 1000 litrů kyseliny už v září 2016. Při manipulaci spadl z vysokozdvižného vozíku barel s kyselinou. Čtyři lidé se tehdy nadýchali výparů a sanitky je odvezly do nemocnice v Plzni.

Autoři | Foto HZS PK

Štítky ČR, hasiči, potraviny, ekologie, Stříbro, kyselina, okres Tachov, Plzeň, Třemošná, Tachov, Nýřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Stříbře unikla kyselina, hasiči ji zachytili do jímky  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.