Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pouze jedna nákaza se potvrdila u školáků testovaných 1. září v Plzeňském kraji

Žádné ohnisko koronavirové nákazy se neprokázalo v souvislosti s testováním žáků na začátku nového školního roku v Plzeňském kraji. Většinu z 28 antigenních testů, které vyšly pozitivně při testování školáků v regionu už vyvrátily následné PCR testy. PCR test potvrdil nákazu koronavirem pouze u jednoho školáka v kraji, testování pracovníků škol neprokázalo ani jednu nákazu koronavirem.

Z 28 antigenních pozitivních testů z prvního školního dne jich bylo 23 z jedné základní školy v Rokycanech, z toho sedm z jedné třídy. „V současné době již 21 žáků má negativní výsledek z konfirmačního PCR testu, který vždy následuje po antigenním testování s pozitivním nálezem. Dva žáci na výsledek testu čekají. Nejedná se tedy o žádné ohnisko nákazy," uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová. V kraji se první školní den ve 456 zařízeních testovalo antigenními testy 50 904 žáků.

Mezi pracovníky škol bylo testováno celkem 842 osob, jeden test vyšel pozitivní. Následný PCR test pak pozitivitu vyvrátil. „Neprůkazných testů je hlášeno celkem 686 z kompletního počtu provedených testů. Povinné testování žáků i pracovníků škol bude pokračovat podle nařízení MZ ještě 6. 9. 2021," řekla mluvčí. 

Žáci by se na základě rozhodnutí ministerstva zdravotnictví měli testovat na covid-19 celkem třikrát, kromě 1. září také 6. a 9. září. V případě, že žák test nepodstoupí, musí nosit roušku i při výuce a například v jídelně musí sedět odděleně od ostatních. Jako alternativa platí negativní test z jiného odběrového místa. Testovat se nemusí očkovaní žáci a ti, kteří prodělali covid-19 před méně než 180 dny. Stejná pravidla platí pro učitele a další zaměstnance školy.

Po 9. září budou hygienici podle ředitele krajské hygienické stanice Michala Bartoše moudřejší. Devět dní přinese dostatečný počet reprezentativních testů na to, aby byli hygienici schopni říci, zda je situace dobrá nebo zda jsou někde ohniska, na něž se musí zaměřit, řekl Bartoš.

Ke včerejšímu dni bylo v Plzeňském kraji podáno 312 576 druhých dávek vakcín. Hranice 300 tisíc naočkovaných byla překročena v neděli 22. 8. 2021. Počet naočkovaných druhou dávkou dosahuje téměř 60 procent z počtu obyvatel, kteří se mohou očkovat, jedná se o 520 tisíc obyvatel starších 12 let.

Ohodnoť článek

Foto Olomoucký kraj

Štítky testování, koronavirus, antigenní testy, školy, zaměstnanci škol, Plzeňský, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, COVID-19, PCR Test, Rokycany, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pouze jedna nákaza se potvrdila u školáků testovaných 1. září v Plzeňském kraji  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.