Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řada krajů je téměř bez covidu, pouze v Plzeňském stále letí počty nakažených nahoru

Nelichotivé prvenství mezi kraji získal Plzeňský kraj v počtu nemocných s koronavirem. Více nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel vykazuje jen Praha. Zatímco v Plzeňském kraji za posledních sedm dní připadá 34 případů na 100 tisíc obyvatel, Praha má 41 případů a střední Čechy 21. Relativně nejlepší situace je v Olomouckém, Zlínském a Ústeckém kraji, kde bylo v posledním týdnu zhruba šest nakažených na 100 tisíc obyvatel, informuje ministerstvo zdravotnictví.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 486 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 98 669 osob. Zemřelo 1576 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (214), následuje severní Plzeňsko (103), jižní Plzeňsko (68), Klatovsko (41), Rokycansko (37), Tachovsko (12) a Domažlicko (11).

Jen za úterý přibylo v Plzeňském kraji 34 nových případů. O den dříve jich bylo 33. Laboratoře v celém Česku odhalily včera 302 nakažených, o 14 méně než před týdnem. V nemocnicích na území Česka bylo k úterý s covidem 36 hospitalizovaných, o sedm méně než v pondělí. Počet pacientů v těžkém stavu zůstává na pěti. Od začátku epidemie zemřelo s koronavirem v Česku 30 342 lidí. V uplynulých sedmi dnech bylo obětí pět, zatím poslední dva zemřelí připadají na pondělí.

Aktuální opatření proti covidu v Česku považují odborníci za dostatečná, vyplynulo podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) z dnešního jednání Ústředního krizového štábu. S ohledem na vývoj v zahraničí však zdůraznil, že je nadále namístě opatrnost.

Laboratoře v úterý provedly přibližně 77 tisíc testů, o 15 tisíc méně než před týdnem. Podíl pozitivních vzorků u preventivních testů vzrostl na 0,21 procenta. V případě diagnostických testů, které podstupují mimo jiné lidé vykazující příznaky, se zvýšil na 1,9 procenta. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl nakažených 0,78 procenta. Také v tomto případě je to proti minulému týdnu mírný nárůst.

Přehled výskytu laboratorně prokázaného onemocnění COVID‑19 podle regionu. Kumulativní přehled za posledních 7 dní po okresech ČR.

Jedinou účinnou prevencí proti koronaviru je podle odborníků očkování. S vakcinací se v Česku začalo v posledním týdnu loňského roku. Od té doby zdravotníci podali téměř 9,7 milionu dávek. Ukončené očkování má 4,370 979 lidí. V úterý podstoupilo očkování 83 353 zájemců, přibližně o deset tisíc méně než před týdnem. V neděli by měla být v ČR aplikována desetimiliontá dávka vakcíny proti covidu.

Od loňského začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 1,671 685 případů covidu-19. Z nákazy se dosud vyléčilo 1,638 393 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, Česko, Praha, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Středočeský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Ústecký kraj, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada krajů je téměř bez covidu, pouze v Plzeňském stále letí počty nakažených nahoru  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.