Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Pandemie koronaviru v kraji nadále oslabuje, za týden přibylo 268 případů nákazy

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo přes 97 tisíc lidí. Nyní se situace obrací k lepšímu a týdenní přírůstek nově nakažených je dokonce nejnižší od začátku loňského září. Vzhledem ke klesajícímu počtu nakažených se i nemocnice vrací k běžnému provozu. Například ve Fakultní nemocnici Plzeň dnes pečují o 20 pacietnů s koronavirem, což je nejméně za poslední měsíce.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 1086 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 95 911 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (316), následuje Klatovsko (192), severní Plzeňsko (174), jižní Plzeňsko (163), Tachovsko (85), Domažlicko (78), a Rokycansko (78).

Od začátku pandemie loni v březnu se v kraji nakazilo 16,5 procenta všech obyvatel. Na 100 tisíc obyvatel připadá od loňského jara 16 513 nakažených, což je čtvrté nejvyšší číslo mezi 14 kraji. Největší podíl nově nakažených je v okrese Plzeň-jih, kde za sedm dní přibylo 68 nákaz na 100 tisíc obyvatel, to je celkem 43 případů. Nejlepší je situace na Domažlicku, kde měli za uplynulý týden 18 nákaz na 100 tisíc obyvatel, to je 11 nakažených.

V uplynulých sedmi dnech zemřelo v kraji šest lidí s covidem-19, v předchozím týdnu to bylo 15 úmrtí. Od začátku pandemie zemřelo v kraji 1906 nakažených.

Nemocnice v regionu se téměř vrátily k běžnému provozu včetně obnovy operací. Za celé období pandemie, tedy od loňského března, bylo v nemocnicích hospitalizováno celkem 8 229 pacientů s koronavirem.

„V době maximální zátěže (10. března 2021) bylo hospitalizováno 693 pacientů z toho 136 na lůžku intenzivní péče. O den později dosáhly počty pacientů na lůžkách intenzivní péče vrcholu se 140 pacienty,“ uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.

„Věřím, že to nejnáročnější máme za sebou. A je to také díky všem, kteří dodržovali potřebná opatření. Teď jen neusnout na vavřínech. Na rozdíl od loňska ale máme nyní možnost pomoci dalšímu rozvolňování a návratu k běžnému životu. Je to očkování, které nám dá šanci žít tak, jak jsme byli zvyklí. Dodávky vakcín jsou vyšší, zrychlujeme v očkování, což potvrzují poslední týdny, kdy s rostoucím počtem naočkovaných alespoň první dávkou klesá počet nových případů,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

V počtu naočkovaných lékařů je Plzeňský kraj nejlepší v republice, naočkováno je zde 86 procent lékařů. Naočkovaných zdravotních sester je 70 procent.

Celkem bylo v Plzeňském kraji vyočkováno již 217 309 dávek, druhou dávkou má očkování ukončené 55 196 osob. Denně zdravotníci naočkují zhruba čtyři tisíce osob. Podíl očkovaných v kraji je 33 procent. V kategorii 80+ je očkováno 75 procent seniorů. 

Podle koordinátora očkování pro Plzeňský kraj nejsou zaznamenány žádné závažné reakce na očkování. „V tomto týdnu obdržel Plzeňský kraj 19 plat vakcíny Comirnaty (Pfizer), což je 22 230 dávek, vakcíny Moderna 3 700 dávek,“ dodala Mertlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, pandemie, infekční onemocnění, pandemie covidu-19, Fakultní nemocnice Plzeň, Krajská hygienická stanice, okres Domažlice, Plzeň, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie koronaviru v kraji nadále oslabuje, za týden přibylo 268 případů nákazy  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.