Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Za pondělí přibylo v kraji 187 případů koronavirové nákazy, epidemie nadále oslabuje

Oproti minulému pondělí se jedná o šestkrát více případů. To byly ale velikonoční svátky, kdy se o poznání méně testovalo. I nadále se potvrzuje, že epidemie v kraji zvolna slábne. Uvolňují se i místa v nemocnicích, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví. Alespoň jednou bylo dosud vakcínou proti koronaviru v kraji očkováno více než 13 procent obyvatel regionu.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 3832 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 91 600 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (1353), následuje Klatovsko (609), severní Plzeňsko (534), jižní Plzeňsko (413), Domažlicko (403), Tachovsko (279) a Rokycansko (241)

Od začátku pandemie se v kraji nakazilo 95 400 lidí, což je přes 16 procent obyvatel kraje. Nejvíce nákaz přibylo v březnu. Na 100 tisíc obyvatel mělo dosud koronavirus potvrzený 16 172 lidí, což je mezi 14 kraji čtvrté nejvyšší číslo. Za posledních sedm dní se nákaza v kraji nejvíc šířila v okrese Plzeň-sever, nejmenší podíl nákazy byl za uplynulý týden na Rokycansku.

V souvislosti s nákazou zemřelo v kraji dosud 1811 lidí, z toho 71 v dubnu, v pondělí zemřel jeden nakažený člověk. Údaje o úmrtích za poslední dny se zvýší, ministerstvo statistiky zpětně zpřesňuje podle došlých hlášení. Nejvíc nakažených zemřelo v kraji v březnu, víc než 480.

V nemocnicích v kraji se mírně uvolňují lůžka pro covidové pacienty. Podle dnešních informací ministerstva je k dispozici 479 z 1509 standardních lůžek s kyslíkem, z toho pro covidové pacienty je volných 174. Intenzivních lůžek s umělou plicní ventilací nebo s neinvazivní ventilací je volných 21 ze 155, pro covidové pacienty je volných osm. K dispozici jsou dva z pěti přístrojů ECMO pro podporu mimotělního oběhu pro nejvážněji nemocné. Ve Fakultní nemocnici Plzeň dnes pečují o 102 pacientů s covidem, z toho je 38 v intenzivní péči, 28 na umělé plicní ventilaci a jeden a přístroji ECMO. Před měsícem bylo v nemocnici 271 covidových pacientů, z nich bylo 75 na lůžkách intenzivní péče.

Dál pokračuje očkování proti koronaviru v pondělí dostalo vakcínu 3169 lidí. Celkem dosud zdravotníci spotřebovali v kraji 117 089 dávek vakcín. Druhou dávkou je očkováno 39.032 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, nemocnice, pacient, Krajská hygienická stanice, okres Rokycany, Plzeň, okres Klatovy, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pondělí přibylo v kraji 187 případů koronavirové nákazy, epidemie nadále oslabuje  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.