Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Za týden klesl v Plzeňském kraji počet nově nakažených s covidem o 40 procent

Za uplynulých sedm dní v Plzeňském kraji opět ubylo nově zjištěných nákaz nemoci covid-19. Testy jich potvrdily 2948, to je oproti předchozím sedmi dnům pokles o 40 procent. Od poloviny února také v uplynulých sedmi dnech poprvé nepřekročil ani jednou denní nárůst 1000 nových případů. I přes pokračující pokles nových případů jsou nemocnice vytížené a stále chybí lůžka intenzivní péče. Jen za čtvrtek přibylo v Plzeňském kraji 369 osob s pozitivním testem na covid. Ve středu jich bylo 563 a v úterý 547. 

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 12 260 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 79 479 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (4257), následuje Klatovsko (1837), severní Plzeňsko (1582), jižní Plzeňsko (1253), Tachovsko (1229), Domažlicko (1095) a Rokycansko (1007)

První případ nákazy se v kraji objevil loni 10. března. Od té doby se v něm nakazilo 91 746 lidí, což je 15,5 procenta všech obyvatel kraje. Rekordní týdenní nárůst nových případů byl mezi 26. únorem a 4. březnem, kdy v kraji přibylo 7256 nakažených lidí. Dosud nejvyšší denní nárůst nových případů byl 2. března, kdy testy prokázaly v kraji 1592 nově nakažených. V uplynulých sedmi dnech byl nejvyšší denní přírůstek minulý pátek - 637 nově potvrzených nákaz.

„K dnešnímu ránu bylo v Plzeňském kraji aplikováno celkem 79 901 dávek vakcín proti covid-19. Očkování dvěma dávkami bylo ukončeno u 23 824 osob. Za včerejšek podáno 2 492 dávek. Nejméně jednu dávku již obdržela většina klientů ve věkové kategorii 80+,“ uvedl krajský koordinátor očkování Robin Šín.

Velkokapacitní místo Plzeňského kraje (VOČM) v Plzni na Skvrňanech běží dnes a také v sobotu ve druhém testovacím provozu. Každý den naočkuje 600 osob, celkem tedy podá 1200 dávek vakcíny Pfizer Comirnaty. Očkují se zástupci všech prioritních kategorií, nejvíce však senioři nad 70 let a následně pedagogové. Dalším očkovacím dnem VOČM pak bude čtvrtek 1. dubna. Po Velikonocích se bude provoz centra otvírat pravidelněji podle dodávek očkovacích vakcín od státu, které ale bohužel stále váznou.  

Nemocnice v kraji fungují už několik týdnů na hraně kapacit, v posledním týdnu se situace nepatrně lepší ve standardní péči, lůžka intenzivní péče stále chybí. Nejvíce covidových pacientů leželo v nemocnicích v kraji 10. března, a to celkem 693. Ve FN Plzeň dnes například pečují o 216, před týdnem jich bylo 267. Na plicní ventilace je napojeno 39 pacientů, čtyři jsou na přístrojích podporující mimotělní oběh. Na lůžkách intenzivní péče covid je 67 nemocných. 

V nemocnicích Plzeňského kraje sice pomaleji ale přesto pokračuje pokles počtu pacientů, kteří se léčí z onemocnění covid-19. "V nemocnicích akutní péče bylo dnes dopoledne hospitalizováno 222 covidových pacientů, z nichž 34 bylo na lůžkách intenzivní péče. I když se situace zlepšuje, není to samo sebou. Stále je třeba jít zmírnění pandemie naproti. Nadále pro žádáme veřejnost, aby dodržovala všechna důležitá protiepidemická opatření, jako je správné nošení roušek, mytí, větrání, rozestupy a minimalizace nadbytečných kontaktů," uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, intenzivní péče, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Velikonoce, Robin Šín, Pfizer, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za týden klesl v Plzeňském kraji počet nově nakažených s covidem o 40 procent  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.