Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Včerejší počty očkovaných byly rekordní, dodávky vakcín pro praktické lékaře zatím váznou

Zdravotníci v Česku aplikovali v sobotu 16 400 dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Bylo o 4400 více než před týdnem a zároveň nejvíc za víkendový den od začátku očkování. V Plzeňském kraji už byla vakcína aplikována v 57 646 případech, za sobotu to bylo 246 dávek. Podle krajského koordinátora pro očkování se dobrovolně zapojují i praktičtí lékaři. Dodávek vakcín je ale zatím málo.

Zvládli bychom očkovat mnohem více, jen zatím není čím. Asi tak by se dala shrnout situace v Plzeňském kraji. Očkovat mohou i praktičtí lékaři, kterým je dodávána vakcína AstraZeneca.

„Hodně lidí se ptá, jak se vybírají praktičtí lékaři. Systém je nastavený tak, že praktičtí lékaři, kteří se dobrovolně přihlásili k očkování proti covid-19, musí své vybrané pacienty registrovat do systému ISIN-OČKO. Toto nevymyslel Plzeňský kraj ani krajský koordinátor očkování. Je to rozhodnutí z Prahy,“ vysvětluje krajský koordinátor očkování Robin Šín.

Od začátku loňského března, kdy byl výskyt nového typu koronaviru v Česku potvrzen poprvé, se podle údajů hygieniků nakazilo 1,4 milionu lidí. Zhruba 1,2 milionu se už uzdravilo, naopak 23.226 lidí s prokázaným covidem zemřelo. V březnu dosud zemřelo 2475 nakažených, v průměru 190 denně. V únoru to bylo 144 případů úmrtí za den

Na něm pak je přerozdělení vakcín, jejichž počet se dozví od národní koordinátorky pro očkování. Rozhoduje kolik dávek půjde do očkovacích center nebo právě k praktikům.

„Na začátku tohoto týdne nám bylo sděleno, že dostaneme 1900 dávek a všechny jsem určil praktickým lékařům. Nutné je zdůraznit, že balení očkovací látky jsou po 100 dávkách. Standardně jsou vakcíny přiděleny především praktickým lékařům, kteří mají ve výše zmíněném systému zaregistrováno nejvíce pacientů. Dále je zohledněna, pokud je dostatek vakcíny, i vzdálenost ordinace k nejbližšímu očkovacímu místu,“ popisuje koordinátor.

V potaz se musí brát celá rozloha kraje i požadavky od praktických lékařů „Když Ministerstvo zdravotnictví slavnostně vyhlašovalo, že se od 1. března zapojí do očkování praktičtí lékaři, tak pan ministr Blatný zapomněl říct, že pro ně nemá vakcíny a že co nedostanou z už tak malého krajského balíku vakcín, to mít nebudou. A když už praktický lékař má vakcínu dostat, tak nás všechny čeká byrokratické objednávkové peklo a ještě přijde dodávka až o týden později, než měla být původně doručena,“ upozornil Šín.

V Plzeňském kraji přibylo za sobotu 246 případů nákazy koronavirem. Proti minulé sobotě je to o 165 méně. Nejhorší situace je podle údajů ministerstva nyní na Klatovsku, kde se za posledních sedm dní nakazilo 989 lidí na 100 tisíc obyvatel. Jen o málo lépe jsou na tom okresy Plzeň-město, kde se nakazilo 966 lidí na 100 tisíc obyvatel a okres Plzeň-sever, kde bylo za posledních sedm dní 959 nových případů na 100 tisíc obyvatel. Nad hranicí 900 případů na 100.000 obyvatel je i okres Plzeň -jih.

Nemocnice v Plzeňském kraji mají stále omezenou kapacitu lůžek pro covidové pacienty. Lůžka intenzivní péče jsou volná ze 16 procent, pro pacienty s covid-19 ale není volné žádné. O trochu lépe jsou na tom intenzivní lůžka na reprofilizovaných odděleních, kde je volná kapacita z devíti procent.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, vakcína, praktický lékař, Česko, AstraZeneca, Jan Blatný, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Praha, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včerejší počty očkovaných byly rekordní, dodávky vakcín pro praktické lékaře zatím váznou  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.