Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Covidová Domažlická nemocnice přijala skokově mnoho pacientů a začal docházet kyslík

Mimořádná situace nastala o víkendu v Domažlické nemocnici, která se teď specializuje na covidovou péči. Z důvodu značného víkendového nárůstu počtu hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid došlo k enormní spotřebě kyslíku. Nemocnice proto musela operativně zajistit a navýšit zásoby kyslíkových lahví. Kyslík operativně zapůjčily ostatní nemocnice v Plzeňském kraji. Do Domažlic včera bleskově mířily houkající sanitky s kyslíkovými lahvemi z mnoha míst regionu.  

„Domažlická nemocnice přijímala o víkendu přes 35 covidových pacientů, z nichž téměř polovina potřebovala přístrojovou plicní podporu. Kyslíkovou terapii ale vyžaduje naprostá většina pacientů, všichni na lůžkách intenzivní péče, což je toho času 25 pacientů a zhruba 70 dalších pacientů na standardních lůžkách,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

A právě to je příčina enormní spotřeby kyslíku. Zatímco v době necovidové vydrží v nemocnici zásoby kyslíku dva až tři týdny, tak nyní je to v řádech dnů. „Tento víkend byla kvůli velkému množství příjmů spotřeba ještě vyšší. Proto nemocnice zajistila od dodavatele závoz v neděli v podvečer a z preventivních důvodů oslovila i sesterské nemocnice a záchranku o zápůjčku kyslíku,“ řekl Kokoška.  

Z Domažlické nemocnice se standardně transportují buď necovidoví pacienti, nebo i covidoví například s mírnějším průběhem na lůžka standardní péče, aby v Domažlicích uvolnili lůžka pro komplikovanější pacienty. „Kvůli velké víkendové spotřebě kyslíku se v neděli z preventivních důvodů přistoupilo k převozu šesti pacientů s velkou spotřebou kyslíku, aby jeho okamžitá spotřeba poklesla a byla zajištěna dodávka a bezpečnost všech zbývajících pacientů, než dorazila hlavní zásoba kyslíku od dodavatele,“ dodal mluvčí krajských nemocnic.

Do Domažlické nemocnice teď transportují záchranáři covid+ pacienty s těžším průběhem nemoci z celého kraje. V současnosti má pro covidové pacienty k dispozici 127 lůžek. Ještě před 14 dny jich bylo jen 43! Od té doby prošla nemocnice proměnou na zařízení se specializací na covidovou péči.

Ohodnoť článek

Foto FN Plzeň

Štítky kyslík, kyslíkové láhve, Domažlická nemocnice, koronavirus, pacient s COVID-19, covid pacienti, specializovaná nemocnice, pacient, Domažlická nemocnice, a.s., nemocnice, Domažlice, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covidová Domažlická nemocnice přijala skokově mnoho pacientů a začal docházet kyslík  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.