Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Covid-19 má nový příznak, je jím bolestivá vyrážka v ústech

Nejčastější příznaky covidu-19 jsou už notoricky známé – teploty, kašel, silná únava, ztráta čichu a chuti. Jenže nemoc umí být skutečně velmi proměnlivá a tak se někteří nemocní potýkají i s průjmy nebo psychickými problémy. Nová studie však upozornila na další příznak – vyrážku.

Prestižní lékařský časopis JAMA, který vydává American Medical Association, upozorňuje na další příznak onemocnění covid-19. Je jím vyrážka v dutině ústní. Viditelné skvrny se navíc mohou objevovat i na dalších místech na těle. Vyrážka v ústech se může projevovat petechiemi, žlutými skvrnami, pupeny nebo váčky.

Vyrážku v ústech má při covidu i Anna Kuchtová z Hradce Králové. „Moje maminka to během covidu měla taky, je to velmi nepříjemné. Nejdřív se mi v puse vytvořily bílé skvrnky, které za týden zčervenaly. Dost to bolí a v krku mě pálí, jako kdybych měla streptokoka. Doufám, že to co nejdřív zmizí,“ říká Alena. Kde se nakazila, netuší. Jelikož je těhotná, snaží se lidem kromě rodiny, se kterou žije v jedné domácnosti, vyhýbat a pokud vychází ven, tak jedině s respirátorem. Přesto měla test na koronavirus pozitivní.

Přestože zprávy o vyrážce v ústech jako součást covidu jsou čím dál častější, její diagnóza je náročná. Vzhledem k tomu, že se koronavirus šíří kapénkami, většina z lékařů z obav o vlastní bezpečnost ústa pacientů nekontroluje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK + Twitter | Zdroj JAMA Network

Štítky koronavirus, COVID-19, vyrážka, medicína, příznaky, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid-19 má nový příznak, je jím bolestivá vyrážka v ústech  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.