Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Česko začalo očkovat proti covidu, za sobotu přibylo v zemi 3024 osob s pozitivním testem na koronavirus

Za sobotu přibylo v Česku podle webu ministerstva zdravotnictví 3024 případů covidu-19, což je o několik stovek více než v pátek, kdy byl stejně jako v sobotu sváteční den. V Plzeňském kraji to bylo 179 případů, den předtím jich bylo 245. Index PES dnes klesl v Česku na 71 bodů.

V České republice se dnes začalo s očkováním proti nemoci covid-19. První dávky vakcíny v pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) podali zdravotníci premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a válečné veteránce Emilii Řepíkové. Vakcínu od firem Pfizer a BioNTech, která je zatím jediná registrovaná pro použití v Evropské unii, mají k dispozici další tři pražské a dvě brněnské nemocnice.

Index rizika protiepidemického systému PES v Česku, podle něhož se mají řídit opatření proti nemoci covid-19, dnes klesl z nejvyššího, pátého stupně na čtvrtý. Hodnota indexu se snížila ze sobotních 76 bodů na 71 bodů ze sta. Stejnou hodnotu má dnes OES i v Plzeňském kraji.

Aktuálně je v Plzeňském kraji 4908 neuzavřených případů osob s pozitivním testem na covid. Nejvíce je jich v Plzni (1528), následuje Domažlicko (768), Tachovsko (653), severní Plzeňsko (614), jižní Plzeňsko (546), Klatovsko (418) a Rokycansko (381).

Oproti pátku stoupl i podíl zaznamenaných případů nákazy na počtu provedených testů ze zhruba 34,4 procenta na 36,3 procenta. Počty testů v posledních dnech výrazně klesly. Zatímco ve středu bylo provedeno přes 39 000 testů, na Štědrý den už jen přes 10 000 a v dalších dvou dnech kolem 8000.

Údaje statistik k epidemii covidu-19 z posledních dní ale podle dřívějšího vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nejsou příliš reprezentativní. Na testy o vánočních svátcích totiž chodí výrazně méně lidí než předtím a jsou to podle Duška hlavně lidé s příznaky nebo ti, které na test poslal lékař.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy, bylo zaznamenáno celkem téměř 671 000 případů covidu-19. Aktuálně nemocí trpí asi 94 000 lidí. V nemocnicích skončilo jen 4,5 procenta z nich. Počet hospitalizovaných v sobotu mírně stoupl na 4226, z nichž 637 lidí je ve vážném stavu.

Zemřelo od začátku epidemie přes 11.000 lidí s covidem-19. V posledních dnech se počty úmrtí za den pohybovaly kolem 90. Za pátek eviduje ministerstvo zatím 80 úmrtí a za sobotu 53, ale počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, index PES, Česko, Plzeňský kraj, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, nemoc, Ústřední vojenská nemocnice, Andrej Babiš, Evropská unie, Emilie Řep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko začalo očkovat proti covidu, za sobotu přibylo v zemi 3024 osob s pozitivním testem na koronavirus  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.