Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Za pondělí přibylo v Plzeňském kraji 312 nových pozitivních testů na covid

, aktualizováno 10. listopadu 2020, 18:20

Celkem 312 nových pozitivních testů na koronavirus přibylo v pondělí na území Plzeňského kraje. Je to o dvě třetiny méně než minulé pondělí a nejnižší pondělní přírůstek za poslední čtyři týdny. Minulé pondělí se do krajských statistik zapsalo 985 nových případů, což byl druhý nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie.

Od začátku pandemie se v kraji nakazilo virem 23 618 lidí a zemřelo 273 lidí, kteří měli covid-19. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Podle informací z pondělního jednání krajského krizového štábu se zřejmě pandemická situace v Plzeňském kraji obrací k lepšímu.

Hygienici sice připouštějí výrazné zlepšení vývoje epidemie, vyzývají ale stále k ostražitosti a dodržování všech platných opatření. Zaznamenali i menší podíl pozitivních výsledků na celkovém počtu provedených testů z 30 na 25,2 procenta.

Krajská hygienická stanice uvádí aktuálně v Plzeňském kraji 16 147 neuzavřených případů potvrzených infekcí. Nejvíce jich je v Plzni (5703), následuje Klatovsko (2293), jižní Plzeňsko (2261), severní Plzeňsko (2228), Domažlicko (1871), Tachovsko 1101 a Rokycansko (690).  

Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji 4004 nakažených, což řadí Plzeňský kraj mezi regiony na osmé místo.

V nemocnicích v kraji pomalu klesají počty hospitalizovaných pacientů. Například ve Fakultní nemocnici Plzeň je dnes hospitalizováno na covidových pracovištích 166 nemocných, na lůžkách JIP je v péči 38 pacientů, z toho je 15 napojeno na umělou plicní ventilaci a jeden pacient je na mimotělním oběhu na přístroji ECMO, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. V pátek nemocnice měla na covidových pracovištích 189 lidí, na lůžkách JIP bylo 42 nemocných, z toho 16 bylo na umělé plicní ventilaci.

V akutních nemocnicích Plzeňského bylo dnes dopoledne hospitalizováno zhruba 120 pacientů s onemocněním covid-19, z toho deset na jednotkách intenzivní péče, řekl mluvčí Jiří Kokoška. V pátek bylo v nemocnicích v Domažlicích, Stodu, Rokycanech a Klatovech přes 150 covidových pacientů.

V nemocnicích mírně klesá i počet zdravotníků, kteří jsou v karanténě nebo v izolaci. Ve FN to bylo celkem 192 zaměstnanců z více než 4800, v pátek jich bylo v karanténě či izolaci 242. Z přibližně 1950 zaměstnanců krajských nemocnic je dnes na nemocenské 130 zdravotníků, o 15 méně než v pátek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, nemocnice, pacient, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za pondělí přibylo v Plzeňském kraji 312 nových pozitivních testů na covid  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.