Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česko dnes hlásí výrazně menší počet nových pozitivních testů na covid než před týdnem

V Česku dnes do 18:00 přibylo 3942 případů koronaviru. Je to výrazně méně než před týdnem za stejnou dobu. Pokles je to také ve srovnání za stejnou dobu s pátkem. Za celý pátek laboratoře odhalily 11 549 případů koronaviru. Proti čtvrtku to byl pokles o 1700 případů, proti minulému pátku asi o 2000.

Hygienici v Plzni evidovali v pátek 6167 neukončených případů s pozitivním testem na covid, severní Plzeňsko má 2225 případů, jižní Plzeňsko 2257, Klatovsko 2193, Domalicko 1769, Tachovsko 1128 a Rokycansko 668. 

Bilance úmrtí s koronavirem v Česku se dnes rozšířila o dalších 88 obětí. Dosud zemřelo 4614 lidí. V nemocnicích je 8283 pacientů pacientů s covidem.

Zdravotní pojišťovny podepsaly s firmou Avenier smlouvu o nákupu antigenních testů k plošnému testování na koronavirus v domovech seniorů a dalších sociálních zařízeních. Na twitteru ministerstva zdravotnictví o tom dnes informoval ministr Jan Blatný (za ANO). V pátek připustil, že se začátek nařízeného testování všude nestihne do pondělí 9. listopadu.

Kraje povolaly do nemocnic, kde chybí personál kvůli covidu-19, dosud na 800 mediků. Dalších více než 2100 studentů medicíny z osmi lékařských fakult do zdravotnických zařízení nastoupilo dobrovolně. Vyplývá to z informací lékařských fakult. Někteří studenti pomáhají už od jara. Kromě mediků se do pomoci dobrovolně i podle pracovní povinnosti dané krizovým zákonem zapojují také studenti ošetřovatelství nebo sociální práce.

V záložní nemocnici v pavilonu G2 brněnského výstaviště je už připraveno všech 302 lůžek pro případné pacienty, navezeno je další vybavení i materiál.

Začal fungovat web, který má srozumitelně informovat o koronaviru

V pilotní verzi začaly fungovat webové stránky, které mají srozumitelně informovat o vládních opatřeních proti koronaviru a životních situacích v době epidemie. Na twitteru na to upozornil poslanec opoziční TOP 09 Dominik Feri, který vznik webu před dvěma týdny dojednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Nový web popisuje třeba příznaky nemoci covid-19 a radí, jak se nechat otestovat, nabízí také doporučení, jak si během pandemie udržet duševní zdraví.

Nové stránky obsahují rovněž přehled kompenzačních programů pro podnikatele i zaměstnance zasažené koronavirovou krizí, zvlášť popisují například pravidla pro svatby, pohřby nebo stěhování v době epidemie. Část webu se věnuje možnostem trávení volného času, další fungování obchodů, služeb, pošt nebo bank. Oddíl o covidu-19 pojednává třeba o karanténě, sankcích za porušení vládních opatření a radí, kdy vyhledat lékařskou péči.

Schůzka Feriho s Babišem a také vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci Vladimírem Dzurillou se před 14 dny uskutečnila poté, co premiér podpořil při sněmovních interpelacích Feriho námět, aby vláda vysvětlovala opatření k omezení šíření covidu-19 srozumitelnou formou. Feri po setkání uvedl, že ho mrzí to, že stránky vzniknou až více než půl roku po vypuknutí epidemie v ČR a že premiéra musela k tomuto kroku přesvědčit opozice.

Babiš připustil, že komunikace záležitostí kolem nového typu koronaviru je slabá stránka vlády, spěje však podle něho k lepšímu. Feri už dřív o nových mimořádných opatřeních vyhlašovaných vládou i dalších tématech týkajících se koronaviru pravidelně informoval na svém instagramovém účtu. Opozice vládu kvůli způsobu komunikace ohledně koronaviru kritizuje delší dobu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, informační web, Plzeňský, Česko, Dominik Feri, Andrej Babiš, vláda, nemocnice, Plzeňský kraj, ANO 2011, Avenier, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko dnes hlásí výrazně menší počet nových pozitivních testů na covid než před týdnem  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.