Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve fakultní nemocnici leží 16 pacientů napojených na plicní ventilaci

Denně ošetří FN Plzeň více než 3 200 ambulantních pacientů, každý den je hospitalizováno téměř 1000 nemocných. Dnes bylo ve fakultní nemocnici hospitalizováno 212 covid pozitivních pacientů, z toho na covidových pracovištích leží 189 nemocných. Na lůžkách JIP je v péči 42 pacientů, z toho je 16 napojeno na umělou plicní ventilaci. Denně se na odběrovém místě uskuteční v průměru 430 odběrů.

Většina covid pozitivních pacientů je hospitalizována v borské části na Interním pavilonu v areálu bývalé vojenské nemocnici a na Klinice infekčních nemocí a cestovní medicíny.

„Počty hospitalizovaných covidových pacientů před týdnem překročily číslo 200 a výhledově předpokládáme, že tento počet klesat nebude. Jsme velká nemocnice a v případě potřeby budeme otevírat další covidová pracoviště. Díky zprovoznění nového Urgentního interního příjmu v borské části FN Plzeň se sjednotilo vstupní místo pro pacienty s interními problémy či jinými potížemi, které mohou být způsobené koronavirovou nákazou,“ informoval ředitel nemocnice Václav Šimánek.

Denně uvedeným vstupem prochází desítky pacientů, z toho je přibližně polovina s covidovým onemocněním. „V obou areálech, ve všech klíčových vchodech pro veřejnost, probíhá triáž, na vybraných pracovištích jsou v provozu termokamery. Děláme maximum pro to, abychom preventivními opatřeními napomohli k minimalizaci šíření viru,“ doplnil ředitel.

„Zaměstnancům FN Plzeň byly v tomto týdnu vyplacené odměny zaslané Ministerstvem zdravotnictví ČR. Téměř 5 000 pracujícím byla v mimořádném výplatním termínu vyplacená částka 248 milionů korun. Pro zajištění personálních kapacit zaměstnanců/rodičů jsou k dispozici dvě školní skupiny, kde studenti Pedagogické fakulty ZČU pomáhají s výukou školáků 1.-3. tříd,“ řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.   

Provoz ve FN Plzeň je zajištěný i díky velké pomoci veřejnosti. „Děkujeme městu Plzeň za spolupráci při výzvě veřejnosti, díky které do naší nemocnice nastoupilo několik pomocníků se zdravotnickým vzděláním. V této nelehké době se přihlásilo velké množství občanů a všem opravdu velmi děkujeme za nabídnutou pomoc. Děkujeme studentům, kteří se aktivně zapojili do chodu nemocnice a velké poděkování patří lidem a firmám, kteří přináší našim zdravotníkům v 1.linii potřebné vitamíny a pochutiny. Druhá pandemická vlna ukazuje, jak je celá FN Plzeň skvělý tým, všem našim zaměstnancům z celého srdce děkuji,“ řekl ředitel Šimánek.

Ohodnoť článek

Foto Vít Hassan

Štítky fakultní nemocnice, počet nemocných, hospitalizovaní pacienti, covid lůžka, pacient, nemocnice, Fakultní nemocnice Plzeň, Václav Šimánek, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, ventilace, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve fakultní nemocnici leží 16 pacientů napojených na plicní ventilaci  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.