Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

VOLBY 2020: Jednání stran o vládě v Plzeňském kraji budou pokračovat v pátek, ANO poslali všichni k ledu

, aktualizováno 13. října 2020, 20:50

Další kolo jednání o příští vládnoucí koalici v Plzeňském kraji budou pokračovat v pátek od 14:00. Dohodli se na tom dnes v podvečer vyjednavači ODS + TOP 09 se STAN + Piráty. S hnutím ANO už žádné uskupení jednat nechce. Koalice čtyř stran by měla v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu celkem 25 křesel.

ANO získalo ve volbách 12 mandátů, druhá ODS má 11 křesel, STAN a Piráti mají shodně po sedmi křeslech. SPD a ČSSD mají po třech zastupitelích, KSČM dva. Ještě před volbami vytvořila koalici ODS s TOP 09, po sečtení volebních výsledků se pak spojili STAN a Piráti.

V krajské radě bude mít blok STAN a Piráti pět lidí a ODS a TOP 09 čtyři radní včetně hejtmana. Hejtmankou by měla být poslankyně a bývalá rektorka Západočeské univerzity v Plzni Ilona Mauritzová, lídr ODS v krajských volbách. Jako bývalá děkanka Fakulty zdravotnických studií v Plzni má mít zřejmě v gesci zdravotnictví.

Strany dnes přednesly vlastní návrhy na resorty náměstků hejtmana a radních a na předsedy výborů a komisí. Hlavně o těchto věcech bude páteční schůzka. Žádný z vyjednavačů nedokázal říci, zda už se o vládě v kraji dohodnou.

Podle lídra a vyjednavače Pirátů Rudolfa Špotáka padl od ODS s TOP 09 návrh gescí v radě, STAN a Piráti dali protinávrh, které si teď strany proberou. Návrhy obě uskupení odmítla zveřejnit. V kuloárech se hovoří se o tom, že bývalý hejtman Josef Bernard (tehdy za ČSSD), dnes lídr a hlavní vyjednavač STAN, má mít na starosti ekonomiku a že dosavadnímu náměstkovi hejtmana Pavlovi Čížkovi (STAN) zůstane doprava. Rozepře podle Špotáka nebyly, v 90 procentech témat byla shoda.

"Po návrzích na rozdělení gescí běžela debata o programu. Nebylo nic, co by nás fatálně zabrzdilo. Nějaká témata budeme muset dál řešit," řekl hlavní vyjednavač za ODS Martin Baxa. Podle něj se nyní hledá způsob, jak spárovat dohromady gesce radních s komisemi a výbory.

"S většinou návrhů jsme souhlasili, ale ne úplně se vším. Náš návrh je velice vstřícný," řekl lídr a vyjednavač STAN Pavel Čížek.

Baxa neodhadl, zda už v pátek bude koalice definitivně dohodnutá. "Uvidíme, jak se vzájemně vyjádříme ke gescím. Čeká nás i nějaká debata o programu, takže to nechávám otevřené," uvedl Baxa.

Stěžejním tématem před vytvořením koalice bylo krajské zdravotnictví, kde vidí strany největší problémy. Už v pondělí jednal pětičlenný zdravotnický tým všech čtyř stran, který byl podle všech velmi úspěšný a z 90 procent se shodl na koncepci. Špoták i Baxa shodně uvedli, že není zájem na tom privatizovat, prodávat ani pronajímat žádnou ze šesti krajských nemocnic. Zda si kraj vezme pod křídla sušickou nemocnici, která je teď v rukou města, bude probírat tým pro zdravotnictví a další experti.

STAN a Piráti v sobotu po jednání ODS s TOP 09 prohlásili, že nebudou už o možné koalici jednat s ANO jako s vítěznou stranou. Poté se v sobotu sešla ODS a TOP 09 s ANO, které požadovalo hejtmana. Hejtmana chtěla ale také ODS, která poté vyhlásila, že v další jednáních s ANO už pokračovat nebude. Podle ANO byla ale sobotní jednání s ODS pozastavená, ale nikoliv ukončená. "ODS a TOP 09 byly zavázány k tomu, aby vyjednaly pozici hejtmanky. Spojení STAN a Piráti v tuto chvíli náš návrh akceptuje a dál nimi v jednání pokračujeme. Od ANO takový návrh na stole není, tudíž jednáme jen se STAN a Piráty, s nimž vidíme také programovou shodu," řekl Baxa.

"ODS samozřejmě možnost jednat dále s ANO má, ale působilo to na mě jako konstruktivní jednání o konkrétních věcech. Takže doufám, že to v pátek bude pokračovat tam, kde jsme dnes skončili," dodal Čížek.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky povolební vyjednávání, Plzeňský kraj, koalice, ODS, ANO 2011, Starostové a nezávislí, Česká pirátská strana, TOP 09, křeslo, Martin Baxa, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Jednání stran o vládě v Plzeňském kraji budou pokračovat v pátek, ANO poslali všichni k ledu  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.