Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hygienici uzavřou i poslední dvě střední školy v Plzeňském kraji, situace se zhoršila

Připravenost nemocnic na případný nárůst počtu hospitalizovaných osob v souvislosti s nákazou covid-19 prověřoval Krizový štáb Plzeňského kraje. Ten se sešel v den vyhlášení nouzového stavu. Aktuálně je v Plzeňském kraji 2405 osob s pozitivním testem na koronavirus.

„Čísla ukazují dynamický nárůst počtu pozitivních osob na COVID-19, což kopíruje vývoj v celé ČR. Nejvíce postiženou věkovou skupinou jsou lidé ve věku 30-54 let. Přičemž nejvíce pozitivně testovaných vykazuje město Plzeň,“ přiblížili situaci ředitel KHS Přemysl Tomašuk a epidemiolog Petr Pazdiora. V samotné Plzni je teď 949 nemocných.  

Krajská hygiena vydala na konci minulého týdne mimořádná opatření týkající se středních škol a přechodu na distanční výuku s výjimkou okresu Rokycany. Nyní se připravuje stejné omezení i pro dvě zbývající střední školy v Rokycanech, kde byla až doposud zachována výuka, a to s účinností od 7. října 2020. Ke zhoršení epidemiologické situace došlo závěrem minulého týdne i v okresu Rokycany. Jednalo se o desetiprocentní nárůst hlášení pozitivních případů COVID19. Proto muselo být přistoupeno k tomuto mimořádnému opatřeni.

„Nejvyšší narůst na území Plzeňského kraje jsme zaznamenali na středních školách, kde omezení zasáhlo 33 procent zařízeni s celkového počtu nákaz koronavirus SARS-CoV-2. Zajistit homogenní strukturu studentů pti výuce je velmi obtížné a někdy prakticky nemožné. K šířeni nákazy u této věkové skupiny dále přispívá i skutečnost, ze se často jedná o bezpříznakové případy onemocněni COVID-19, což má za následek nekontrolovatelný přenos této vysoce infekční nákazy v prostorách škol a napomáhá taktéž komunitnímu šířeni v rámci populace,“ vysvětlil ředitel krajské hygieny Tomašuk.

Z iniciativy Plzeňského kraje se podařilo zajistit dobrovolníky na výpomoc KHS a odběrovým místům. V současné době už pracují čtyři dobrovolníci z řad studentů Fakulty zdravotnických studií na call centru KHS. Další studenti se zaškolují pro práci na odběrových místech. Jedná se o studenty jak Fakulty zdravotnických studií, tak studenty zdravotnických VOŠ. Znovu je zprovozněna registrace dobrovolníků na webu Plzeňského kraje: https://www.plzensky-kraj.cz/covid-19-vyzva-plzenskeho-kraje-evidence-dobrovol-1-1 .

Ústřední krizový štáb ČR přislíbil dodání všem učitelům po 10 kusech respirátorů. V Plzeňském kraji je 12 000 pedagogů ve všech úrovních vzdělávání. Respirátory, se budou za pomoci příslušníků HZS a pracovníků odboru školství distribuovat prostřednictvím ORP přímo pedagogům.  

Na jižním Plzeňsku evidují epidemiologové 446 covid pozitivních pacientů, severní Plzeňsko jich má 533, na Klatovsku je to 203 pacientů. Domažlicko hlásí zatím 120 nemocných, Tachovsko 79 a Rokycansko 75.   

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krizový štáb, omezení, zavřené školy, Plzeňský kraj, střední škola, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Česko, Plzeň, Petr Pazdiora, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici uzavřou i poslední dvě střední školy v Plzeňském kraji, situace se zhoršila  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.