Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Většina středních škol v Plzeňském kraji přechází od pondělí na distanční výuku

, aktualizováno 2. října 2020, 15:01

V šesti ze sedmi okresů Plzeňského kraje budou od pondělí 5. října na 14 dnů zavřené střední školy. Učit se bude distančně. Otevřené zůstávají z 56 středoškolských zařízení v regionu jen obě střední školy na Rokycansku, které je na epidemickém semaforu ministerstva zdravotnictví zbarveno zeleně. Ostatní okresy v kraji jsou oranžové, což znamená počínající komunitní přenos. 

"Podle doporučení ministerstva jsme vydali vlastní mimořádné nařízení, kterým se od 5. října zavírají všechny střední školy na území kraje vyjma Rokycan, které ještě podle ministerské mapy zůstaly zelené. Je to na webu, úředních deskách a oznámili jsme to všem ORP a obcím přes krajský úřad," řekl ředitel krajské hygienické stanice Přemysl Tomašuk. Podle něj se střední školy v Rokycanech nezavřou, i když už okres omezuje některé činnosti. Nový semafor rizika nákazy, který dnes zveřejní ministerstvo zdravotnictví, už nic nezmění.

Nákaza se ovšem nevyhýbá ani Rokycansku. V jedné základní škole ve středu v rámci externí výuky došlo ke kontaktu více než 100 osob s jednou pozitivní osobou, u které byla potvrzena infekce. Hygienici všem těmto osobám nařídili protiepidemická opatření, jejichž cílem je zamezit šíření nemocni covid-19. Přesto zůstává okres na semaforu zatím stále ještě zelený.

Aktuálně je v Plzeňském kraji podle informací hygieniků 1714 nemocných osob s nemocí covid-19. V samotné Plzni je 718 nemocných, druhým nejpostiženějším okresem je jižní Plzeňsko s 387 pozitivně testovanými pacienty. Severní Plzeňsko hlásí 258 nemocných, Klatovsko 158, Domažlicko 87, Tachovsko 52 a Rokycansko 54. V Plzeňském kraji v uplynulém týdnu přibylo 826 případů nákazy koronavirem, což je o 61 více než byl nárůst v předchozím týdnu, kdy přibylo 765 případů. O týden dřív jich bylo za týden 651. 

"Distanční výuka je zajištěná. Všichni učitelé dostali nabídku na proškolení v různých platformách, mohli se vzdělávat celé prázdniny, stále mají k dispozici metodiky," řekla náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová (Koalice pro Plzeňský kraj). Kraj posílal ředitelům techniku i peníze a slíbil v případě potřeby sehnat další. Kraj i školy oslovily dotazníkem studenty, aby vyhodnotili účinnost zvolené formy v minulém nouzovém stavu.

"Řekli jsme školám, ať mají jednotnou platformu, kterou si sami vyberou. Preferujeme online výuku, aby se týmy dětí připojovaly v jednom čase, zejména v nosných předmětech. Ale všude to možné není," uvedla Bartošová. Licence na speciální software pro technické předměty si řešily školy. Kraj má databázi učitelů, kteří by se v případě prodloužení zákazu, podíleli na streamovací výuce.

Praktická výuka na školách i učilištích pokračuje podle Bartošové prezenční formou, nařízení hygieny se odborného výcviku netýká. "Skupina bývá po 12, ale většinou jsou do deseti. Každý obor to má jinak. Jsou také na odborných praxích ve firmách," uvedla Zuzana Švehlová z krajského odboru školství. Internáty a školní jídelny fungují bez omezení.

Všechny školy mají na svých portálech informace pro rodiče. Dětí z nižších stupňů gymnázií budu do školy chodit dál. V Rokycanech zůstává podle Švehlové otevřená střední škola s učilištěm a gymnázium. Kraj spravuje 43 svých středních škol, gymnázií a učilišť. Včetně soukromých jich je v regionu 56.

V plzeňské fakultní nemocnici (FN) dnes podle mluvčí Gabriely Levorové pečovali zdravotníci o 48 pacientů s nemocí covid-19, stejně jako před týdnem. Na jednotce intenzivní péče leží 14 lidí, sedm z nich je napojeno na umělou plicní ventilaci a jejich stav je vážný, uvedla mluvčí. FN ke dnešku eviduje 50 nakažených zaměstnanců, z toho je 19 lékařů, 21 sester a zbytek představují další profese. "Z důvodu omezeného množství zaměstnanců je uzavřena jedna stanice gynekologicko-porodnické kliniky z celkových čtyř lůžkových stanic," doplnila mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky střední školy, distanční výuka, koronavirus, nákaza, Plzeňský kraj, Rokycansko, střední škola, okres Rokycany, COVID-19, Rokycany, Ivana Bartošová, infekční onemocnění, Krajská hygienická stanice, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina středních škol v Plzeňském kraji přechází od pondělí na distanční výuku  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.