Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ve Fakultní nemocnici Plzeň leží 30 lidí s covidem, to je nejvíc od začátku pandemie

Na specializovaném oddělení FN Plzeň vyčleněném pro pacienty s prokázanou nákazou koronavirem leží aktuálně 30 lidí. To je nejvíc od začátku pandemie na přelomu zimy a jara. Tři z hospitalizovaných pacientů jsou ve vážném stavu a jsou napojeni na umělou plicní ventilaci, řekla dnes novinářům mluvčí FN Gabriela Levorová.

Fakultní nemocnice dnes otevřela další oddělení specializované na pacienty s prokázanou nemocí covid-19, kteří potřebují hospitalizaci. Pro covid pozitivní pacienty nemocnice vyčlenila lůžka na infekční klinice v borském areálu nemocnice. Zatímco na začátku týdne tam bylo hospitalizováno asi 20 lidí s koronavirem, dnes je jich 30. V době jarní vlny pandemie bylo podle Levorové v jednu chvíli hospitalizováno v dubnu nejvíc 26 pozitivně testovaných pacientů najednou.

Covidová lůžka na infekční klinice jsou už obsazena. FN proto dnes otevřela další pracoviště pro pozitivně testované pacienty, kteří potřebují nemocniční péči, v bývalé vojenské nemocnici v pavilonu interny. K dispozici je tam 25 specializovaných lůžek, řekla mluvčí.

V Plzeňském kraji v uplynulém týdnu přibylo podle údajů ministerstva zdravotnictví 651 případů nákazy koronavirem, což je téměř dvojnásobek nárůstu proti předchozímu týdnu. O týden dříve byl týdenní nárůst 330 případů, předtím 137 případů. Od začátku pandemie se tak nakazilo 2196 lidí s trvalým bydlištěm v Plzeňském kraji, 22 lidí s nemocí covid-19 zemřelo, vyplývá z aktuálních statistik ministerstva. Na 100 tisíc obyvatel kraje připadá 372 lidí s dosud prokázanou nákazou.

Podle souhrnné zprávy za první pololetí, kterou FN vydala na konci července, bylo v nemocnici během jarní vlny koronavirové nákazy hospitalizováno celkem 70 pacientů s prokázaným onemocněním covid-19. Průměrný věk těchto pacientů byl 66 let, přičemž 87 procent bylo starších 50 let. Průměrná doba pobytu pacienta s covid-19 v nemocnici byla na jaře 16 dnů.

V semaforu ministerstva zdravotnictví zůstávají mezi zeleně označenými okresy Plzeň-město, Plzeň-jih a Rokycany. Krajská hygienická stanice od pondělí uzavřela v Plzni 16. základní a mateřskou školu na Americké třídě. Podle Adriany Jarošové z tiskového odboru magistrátu bylo na škole ve čtvrtek a dnes vyhlášené ředitelské volno kvůli velké nemocnosti. Z rozhodnutí hygieniků vyplývá, že na škole se nemocí covid-19 nakazili tři učitelé a tři žáci různých tříd. Karanténu má 40 procent pedagogů, ve škole je ale i vysoká nemocnost - u žáků přesáhla 42 procent, uvádí v rozhodnutí o mimořádném opatření na škole ředitel krajské hygienické stanice Přemysl Tomašuk.

"U žáků se jedná i o různá jiná nachlazení a nemoci. Škola přejde na distanční vzdělávání. Pracoviště v Radčicích a Malesicích jsou v provozu bez omezení," řekla Jarošová.

V ostatních základních školách zřizovaných Plzní je zasaženo covidem sedm tříd, nejsou ale zpravidla uzavřeny celé třídy, jde spíše o jednotlivce. Z mateřských škol je uzavřena jedna třída, doplnila Jarošová.

Tomašuk také dnes ukončil mimořádná opatření, která 7. září vyhlásil v Nové Vsi na jižním Plzeňsku. Po pouťové zábavě na konci srpna se tam nakazilo koronavirem kolem 40 lidí. Při plošném testování 10. září ale neměl pozitivní test už nikdo další ze 153 testovaných obyvatel.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, fakultní nemocnice, hospitalizovaní pacienti, pacient, pandemie, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Fakultní nemocnici Plzeň leží 30 lidí s covidem, to je nejvíc od začátku pandemie  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.