Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nárůst případů covidu-19 v ČR byl k večeru opět rekordní

Nárůst případů nemoci covid-19 v Česku k večeru byl dnes znovu rekordní, k 18.00 hodin přibylo 908 nakažených. Je to více, než bývalo od březnového začátku epidemie až do 8. září případů za celý den. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Dnešní počet nově potvrzených případů k večeru je skoro o dvě stovky vyšší než za stejnou dobu ve čtvrtek, kdy pak bylo za celý den zaznamenáno rekordních 1382 nakažených.

V Plzeňském kraji bylo podle posledních údajů hygyeniků284 nakažených. Tento údaj byl ale naposledy aktualizovaný ve čtvrtek. Lze předpokládat, že skutečné číslo bude mnohem vyšší. Dramaticky se zvýšil počet nemocných na jižním Plzeňsku, kde je 100 lidí s pozitivní tenstem. Souvisí to s rozšířením nákazy ve obci Nová Ves, kde všichni občané museli projít plošným testováním.  Plzeň má 120 nemocných, severní Plzeňsko 63, Rokycansko 40, Klatovsko 39, Tachovsko 14 a Domažlicko osm nemocných. 

V druhém oranžovém stupni rizika nákazy koronavirem jsou po aktualizaci tzv. semaforu ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. V těchto pěti okresech bude od pondělí 14. září podobně jako nyní v hlavním městě omezena otevírací doba stravovacích zařízení. Do zeleného stupně pohotovosti se posunuly regiony napříč republikou s výjimkou slezských. Místo deseti je takových oblastí 40.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno 33 322 nakažených. Zhruba dvě třetiny z nich se z nemoci vyléčily a 448 lidí s covidem-19 zemřelo. V poslední době prudce vzrostlo množství lidí aktuálně trpících covidem-19. Jen od začátku září se už zdvojnásobilo na nynějších více než 12.000 nemocných, což je nejvyšší počet od začátku epidemie.

Švýcarsko zařadilo ČR kvůli šíření koronaviru na seznam rizikových zemí. Od pondělí, kdy vstoupí opatření v platnost, budou muset lidé po příjezdu z Česka do desetidenní karantény. Povinná desetidenní karanténa se nebude vztahovat na tranzit Švýcarskem do 24 hodin, ani přestupy na navazující lety na terminálech.

Dánsko zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí kvůli vysokému nárůstu počtu případů koronavirové nákazy. Od dnešních 24:00 SELČ budou do Dánska vpuštěni z ČR jen ti, kdo mají k cestě pádný důvod. Turisté nikoliv.

Slovensko bude kvůli šíření koronaviru v pondělí rozhodovat o zařazení Česka mezi rizikové země a o uzavření hranic s Ukrajinou. Zmíněné návrhy projedná ústřední krizový štáb. Zařazení mezi rizikové státy by patrně znamenalo omezení při cestování.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, Švýcarsko, Dánsko, Ústřední krizový štáb, Plzeň, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nárůst případů covidu-19 v ČR byl k večeru opět rekordní  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.