Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Situace v ČR v souvislosti s covid-19 se zhoršuje, jednal i krizový štáb Plzeňského kraje

Krizový štáb Plzeňského kraje se dnes sešel k operativní schůzce na základě zhoršující se epidemiologické situace v zemi. Situaci v kraji hodnotí hygienici jako poměrně klidnou, projednávala se případná opatření v případě zvýšení počtu nakažených. Na čtvrtek se ovšem chystá plošné testování obyvatel Nové Vsi na Plzeňsku, kde testy v minulých dnech prokázaly nákazu nejméně u 20 občanů.

„Podle informací z KHS nebylo v Plzeňském kraji zaznamenáno komunitní šíření koronaviru a daří se úspěšně dohledávat kontakty nakažených osob. Přesto je potřeba být připraveni a mít předběžně nachystaná případná mimořádná opatření. Vše se bude řídit podle „semaforu“, který aktualizuje ministerstvo zdravotnictví. Vyjma lokality Nová Ves, kde KHS vydala mimořádné opatření, není v kraji jiná lokalita se zvýšeným počtem nemocných,“ uvedla mluvčí kraje Alena Marešová.

Zástupci KHS dále také potvrdili, že nejhorší situace je v Plzni, kde bylo ke včerejšímu dni 134 nakažených, naopak nejlépe si vede Domažlicko (4), Tachovsko (7) a Klatovsko (21). Na severním Plzeňsku bylo včera 50 osob s pozitivním testem na covid-19, na jižním Plzeňsku 47 a na Rokycansku 30. Za úterý přibylo v kaji přes 80 nově zjištěných případů nákazy.

Dalším tématem setkání bylo případné navýšení počtu odběrových míst, která nyní fungují ve FN, v Klatovské nemocnici a v Bioptické laboratoři v Plzni. Pokud by vznikla potřeba počet navýšit, je kraj schopen ve spolupráci s nemocnicemi a HZS PK do dvou dnů odběrové místo vybudovat. Nadále funguje také odběrová sanita.

Nová Ves zažije ve čtvrtek plošné odběry vzorků obyvatel

Právě mobilní odběrový tým bude ve čtvrtek plošně odebírat vzorky na testování na koronavirus obyvatelům Nové Vsi na jižním Plzeňsku, kde se objevilo nové ohnisko nákazy. Koronavirus zatím testy prokázaly u více než 20 lidí z obce. Hromadné testování podstoupí všichni lidé, kteří se dosud testům nepodrobili. V obci platí mimořádná opatření. Lidé musí na veřejných místech nosit roušky a dodržovat odstupy, je zavřený hostinec, nesmí se konat žádné veřejné ani soukromé akce, zavřený je i obecní úřad.

Hygienici už dříve poslali na testy několik desítek lidí, kteří se na konci srpna účastnili v obci pouťové zábavy. V souvislosti se zábavou se nakazili také někteří zaměstnanci Psychiatrické nemocnice v nedalekých Dobřanech. „Dosud je prokázáno pět nakažených zaměstnanců, čtyři v souvislosti s Novou Vsí,“ řekl dnes mluvčí nemocnice Libor Panoš. Nemocnice zastavila příjem pacientů a zakázala návštěvy.

Mezi nakaženými jsou zdravotničtí i nezdravotničtí pracovníci. Plošné testování ale zatím nemocnice s 1100 pacienty a stejným počtem zaměstnanců nechystá. „Testují se lidé, kteří byli v kontaktu s nakaženými, dnes bylo testování dalších asi 20 lidí, pacientů a zaměstnanců, a budeme pokračovat dál. U nikoho z pacientů se nákaza zatím neprokázala,“ řekl Panoš. Vzhledem k tomu že jedním z nakažených je také pracovník stravovacího provozu, přestala kuchyň vařit pro zaměstnance, kteří si musí nosit jídlo z domova. Zbývající dvě směny v kuchyni, které s nakaženým kolegou nepřišly do kontaktu, dál vaří pro pacienty.

V Nové Vsi, kde žije kolem 280 lidí, se kromě dalších opatření dezinfikují veřejná prostranství, řekl starosta Miroslav Sedlák. Obec dnes také lidem rozdá dezinfekci. Do nádob, které si přinesou, dostane každá domácnost půl litru. Odebírání vzorků na testování na koronavirus začne ve 14:30 před obecním úřadem. Obec připravila seznamy obyvatel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krizový štáb, plošné testování, Plzeňský kraj, Nová Ves, infekční onemocnění, Česko, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Plzeň, Miroslav Sedlák, Klatovská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Situace v ČR v souvislosti s covid-19 se zhoršuje, jednal i krizový štáb Plzeňského kraje  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.