Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Obyvatelé Tatiné mají za sebou plošné testování na covid-19, týkalo se zhruba 140 lidí

Zdravotníci dnes odebrali v Tatiné na severním Plzeňsku plošně vzorky na testy na koronavirus. V obci se zhruba 250 obyvateli se minulý týden objevilo nové ohnisko nákazy a prokázalo se deset infikovaných lidí. Krajská hygienická stanice nařídila plošné testování. Zdravotníci odebrali vzorky všem lidem, kteří dosud nebyli testovaní v rámci trasování kontaktů nakažených lidí. Obec připravila seznamy, dnešní odběr vzorků se týkal zhruba 130 až 140 lidí.

"Ten seznam je opravdu obsáhlý, jsou to ti, kteří přebývají v Tatiné - takže trvalé bydliště, ti, kdo mají trvalé bydliště jinde, ale jsou fyzicky tady, ti, kdo sem jezdí na chalupu, případně sem jezdí na víkendy. Snažili jsme se všechny podchytit a sehnat na ně údaje tak, abychom je sem mohli pozvat," řekl starosta Jaroslav Beneš.

Odběrová sanitka přijela před obecní úřad kolem 9:30. Pod stanovým přístřeškem pak zdravotnici v ochranných oblecích postupně odebírali vzorky lidem. Někteří stáli ve frontě, další postupně přicházeli. Výsledky testů z odebraných vzorků by měli mít hygienici podle starosty v úterý nebo ve středu.

V obci platí nařízení hygieniků, podle něhož musí lidé nosit venku roušky, nesmějí se shlukovat, zavřel se místní hostinec i obecní úřad, zrušené jsou veškeré sportovní, společenské a kulturní akce. Obec navíc pravidelně každý den dezinfikuje veřejná prostranství, jako je autobusová zastávka, kontejnerová stání, lavičky, odpadkové koše a podobně. Dezinfikování potrvá nejméně po dobu dvou týdnů. "Pokud bude třeba něco dalšího, to se dozvíme až na základě výsledků těch testů," dodal Beneš.

Nákaza se v obci objevila nejdřív u čtyřiasedmdesátileté ženy, která byla minulou sobotu s příznaky respirační infekce hospitalizována v Plzni. Nakažená seniorka se účastnila oslavy 80. narozenin své sestry zhruba týden před pozitivním testem. Na testy museli proto další lidé, kteří se oslavy v Tatiné účastnili, i rodinní příslušníci. Výsledky ukázaly infekci u dalších devíti lidí, nikdo z nich zatím nemá příznaky onemocnění ani nemusel do nemocnice. Při trasování nemocných se mimo jiné zjistilo, že část nakažených ještě před minulým víkendem jela autobusem na zájezd.

V Plzeňském kraji bylo podle krajských hygieniků od začátku pandemie zjištěna nákaza koronavirem u 840 lidí, 17 jich zemřelo a 668 se uzdravilo. Kromě Tatiné se v kraji v uplynulém týdnu objevilo ohnisko s 34 zjištěnými případy nákazy v nemocnici následné péče v Horažďovicích na Klatovsku. Pacienti mají většinou bezpříznakový průběh.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto redakce

Štítky koronavirus, opatření, roušky, hygiena, Tatiná, testy, infekční onemocnění, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, Jaroslav Beneš, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Tatiné mají za sebou plošné testování na covid-19, týkalo se zhruba 140 lidí  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.