Počasí dnes16 °C, zítra13 °C
Úterý 1. října 2024  |  Svátek má Igor
Bez reklam

Koronavirus v Česku: Dalších devět nemocných přibylo od středy v Plzeňském kraji

O devět nových případů pozitivně testovaných osob na covid-19 více má ve srovnání se středou Plzeňský kraj. Od začátku nákazy tak evidují hygienici 723 případů nemocných s koronavirem.

Z onemocnění se v našem regionu stále léčí 44 pacientů. Přímo v Plzni je jich 20, dalších 11 nemocných hlásí Klatovy, pozitivní test si v posledních dnech vyslechli i tři lidé na severním Plzeňsku. Rokycany mají pět pacientů, Tachovsko tři, dva jsou na jižním Plzeňsku. Domažlicko, které bylo nejvíce zasažené v první vlně na jaře, už delší dobu neeviduje žádný nový případ.

Celkem hygienici evidují v Plzeňském kraji 12 805 vyšetřen na covid-19, vystaveno bylo zatím 3065 karantén.

Počet případů nemoci covid-19 v Česku od začátku epidemie přesáhl 16 tisíc. Za středu přibylo 278 potvrzených případů a dnes dalších 139. Od začátku epidemie se tak novým koronavirem nakazilo 16 229 lidí. Středeční nárůst byl druhý nejvyšší denní nárůst od června. Nových případů nákazy bylo o tři více než v úterý a jen o jeden méně než při rekordním růstu minulý pátek.

Laboratoře v ČR jsou schopny provést asi 17 tisíc testů na koronavirus denně. Cílem je počet ještě navýšit přes páteřní síť laboratoří. V každém kraji by měla být minimálně jedna laboratoř, jež bude páteřní - netýká se to tedy pouze státních přímo řízených nemocnic, ale též některých krajských.

Hygienikům ztěžuje práci spojenou s pandemií nedostatek pracovníků a ani vládní navýšení míst v krajských hygienických stanicích situaci příliš nezlepší. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové není možné, aby se stavy vrátily před rok 2003 nebo 2007, kdy byly kráceny. Nyní mají hygienické stanice asi 2000 zaměstnanců, což je přibližně polovina ve srovnání s tím, kolik jich bylo.

Česko v pondělí zařadí Tunisko na seznam bezpečných zemí. Turisté z obou států tak už nebudou při cestě ani při návratu potřebovat negativní test na covid-19. Negativní testy budou muset předkládat pouze Tunisané, kteří do Česka přijedou za prací.

Do večera prvního dne, kdy dostali žádanku na test covidu, dostane nyní jeho výsledek 56 procent pacientů. Dalších 16 procent další den. Na odběr se v den vystavení žádanky dostaví 63 procent indikovaných, osmi procentům ale cesta na odběrové místo trvá víc než týden.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Plzeňský kraj, Česko, pacient, Krajská hygienická stanice, Plzeň, okres Tachov, okres Domažlice, Klatovy, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Česku: Dalších devět nemocných přibylo od středy v Plzeňském kraji  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.