Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ministr zdravotnictví nepředpokládá vyhlášení územní karantény pro oblast Domažlicka

Vyhlášení územní karantény Domažlic kvůli epidemii koronaviru nepředpokládá ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nebude se tak opakovat situace jako v případě uzavření Litovle a Uničova. Ministr to ve čtvrtek potvrdil na tiskové konferenci. Ministr chce jednat s plzeňskou fakultní nemocnicí o případné pomoci se zvládáním epidemie v Domažlické nemocnici. Vyloučena není podle informací ministra zdravotnictví ani plošná pracovní povinnost pro ambulantní lékaře na Domažlicku. 

Situací na Domažlicku se ve čtvrtek zabývá také Ústřední krizový štáb. Jen v domažlickém okresu bylo podle informací hygieniků z dnešního rána 209 potvrzených případů s koronavirem. Obyvatelé z Domažlic a okolí se obávají toho, že se ocitnou v uzavřené karanténní zóně bez možnosti pohybu. Karanténa vyhlášená 16. března na území Litovle, Uničova i dalších 19 obcí se dotkla 24 tisíc lidí a trvala dva týdny.  

Podobná situsce by se ale zřejmě už neměla opakovat. "Ne, určitě ... ten příklad z Uničova, Litovelska byl do jisté míry unikátní. My jsme se dohodli s paní hlavní hygieničkou, že nechceme dělat takováto karantenní opatření, uzavírání nějakých oblastí, protože si myslím, že se to dá vyřešit jiným způsobem," uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Ministr Vojtěch nevylučuje možnost zavedení plošné pracovní povinnost všem lékařům v ambulantní sféře na Domažlicku. Musí se ale poradit o dopadech takového nařízení. Už v úterý se obrátil hejtman PLzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) na Ústřední krizový štáb s žádostí o pomoc v souvislosti s možstvím nemocných osob na Domažlicku. Žádal minimálně o pomoc pro zdravotníky z Domažlické nemocnice.  

"Chystám se jednat s Fakultní nemocnicí v Plzni, zda by v tomto směru nemohla pomoci, byť samozřejmě také je vytížená," řekl dne Vojtěch. Dodal že už byla zavedena pracovní povinnost pro mediky, případně další nelékařské pracovníky. Svoji volnou lékařskou kapacitu nabídla kraji nemocnice v sousedním německém měste Cham. 

Aktuálně je v Plzeňském kraji 335 osob s pozitivním testem na COVID-19. Tři lidé zemřeli, poslední případ je z dnešného rána. Plzeň město má 43 případů, Klatovsko 33, Tachovsko 20, jižní Plzeňsko 16, severní Plzeňsko 12 a na Rokycansku zůstávají i nadále pouze dva nakažení pacienti. Hygienici hlásí 20 uzdravených pacientů, kteří už absolvovali i druhé kontrolní testy. Celkem už odběry vzorků z důvodu vyšetření absolvovalo v regionu 4418 osob. Do nařízené domácí karantény šlo už 542 lidí. Celkem 430 jich už karanténu ukončilo.

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, Domažlická nemocnice, Domažlicko, ministr zdravotnictví, karanténa, okres Domažlice, Adam Vojtěch, Uničov, Fakultní nemocnice Plzeň, Domažlická nemocnice, a.s., pandemie covidu-19, Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministr zdravotnictví nepředpokládá vyhlášení územní karantény pro oblast Domažlicka  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.