Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nemocných s COVID-19 v kraji už je 103, hejtman apeluje na veřejnost kvůli seniorům

Ze své nařízené karantény se obrátil prostřednictvím facebookového profilu na spoluobčany hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD). Vyzval ty občany, kterým to okolnosti dovolí, aby si vzali do domácí péče své rodiče nebo prarodiče z domovů pro seniory. Aktuálně už je v kraji 103 osob s COVID-19.  

Cílem opatření je zabránit rozšíření nákazy COVID-19 do sociálních zařízení, kde se vyskytuje nejrizikovější skupina osob. „Jestliže vaše rodinná situace a zdravotní stav klienta umožňuje jejich převzetí do rodinné péče, udělejte to. Pomůžete nám eliminovat riziko rozšíření onemocnění COVID – 19 v domovech seniorů. Věřte mi, že k tomuto vás vyzývám po zralé úvaze a po projednání s experty krizového štábu. Doposud se nám v našem kraji daří ochránit ty nejpotřebnější, ale nemůžeme současnou situaci dlouhodobě udržet i bez vaší pomoci,“ apeluje na veřejnost Josef Bernard.

„V domovech seniorů a dalších sociálních ústavech ubytováváme více jak čtyři tisíce klientů. Již čtrnáct dní ve všech těchto organizacích platí přísná režimová opatření. Jmenuji například rozdělení personálu do dvou nezávislých týmů, zákaz návštěv, zvýšená hygienická opatření, zákaz balíčků, periodické měření teplot, zákaz koncentrace většího počtu osob. Od samého počátku koronavirové krize vědomi toho, že se jedná o nejrizikovější objekty, ve kterých nyní práce a pobyt jsou daleko namáhavější,“ uvedl Bernard.

Hejtman dále zdůraznil že zatím neexistuje žádné zázračné řešení, jak případnou nákazu v těchto ústavech rychle a efektivně eliminovat. „Pokoušíme se vyčlenit ca 10 procent lůžek pro případnou izolaci a chceme zajistit jeden objekt v kraji, kde bychom případně nakažené mohli ubytovat,“ řekl hejtman.

Do karantény poslali hygienici hejtmana ve čtvrtek vzhledem k tomu, že se prokázalo onemocnění novým koronavirem u Radky Trylčové (ODS), která radní kraje pro oblast životního prostředí. V karanténě skončilo celé devítičlenné vedení Plzeňského kraje, včetně několika dalších úředníků.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, omezení, Plzeň, krajský úřad, Plzeňský kraj, senioři, hejtman, sociální ústavy, COVID-19, Josef Bernard, karanténa, ČSSD, Radka Trylčová, koronavirová krize, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocných s COVID-19 v kraji už je 103, hejtman apeluje na veřejnost kvůli seniorům  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.