Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V karanténě je posádka záchranářů z Plzeňského kraje, měli kontakt s pozitivně testovaným pacientem na COVID-19

Do nucené karantény musí posádka jedné sanitky záchranářů z Plzeňského kraje z Výjezdové skupiny západ. Jedná se o dvoučlennou posádku z Domažlicka nebo z Tachovska. Informaci potvrdil Martin Brejcha z krajské záchranné služby.

„Už dříve jsme měli několik případů, kdy sanitka převážela pacienty, kteří měli podezření na nákazu novým koronavirem, ale nikdy se toto podezření na základě testů nepotvrdilo. Tentokrát máme skutečně jednu posádku, která přišla do kontaktu s pacientem s pozitivním testem na COVID-19,“ řekl Martin Brejcha.

Oba záchranáři z skončili v nařízené čtrnáctidenní karanténě. „Zatím se oba cítí v pohodě,“ dodal Martin Brejcha.  

Podle našich informací se jedná o posádku z Domažlic, která v pátek přivezla pacientku s koronavirem do Klatovské nemocnice.  

Aktuální událost, která postihla kolegy, komentoval na svém facebookovém profilu jeden ze záchranářů a zároveň apeloval na veřejnost, aby se chovala při kontaktu se záchranáři zodpovědně a čestně.  

„Čekali jsme, že to přijde, ale ne, že takto rychle! Díky nezodpovědnosti a neupřímnosti některého z pacientů, máme první posádku RZP v karanténě. Je asi na místě upozornit na všechny aspekty toho, že k nám pacienti nejsou upřímní,“ říká pracovník záchranné služby.

„Ohrožujete nás, pokud při volání na 155/112 dispečery neupozorníte na to, že jste v karanténě nebo jste byli na odběrech, i když ještě nemáte výsledky, máte kontakt s někým, kdo se pohybuje, či pohyboval v zahraničí nebo s někým kdo je již nemocný. Stejně tak nás ohrožujete, pokud zatajíte to, že máte teplotu, suchý kašel a potíže s dýcháním,“ apeluje na veřejnost záchranář.

Pracovník záchranné služby zdůraznil, že před kontaktem s pacientem, u kterého hrozí podezření na COVID-19 musí mít záchranáři šanci připravit se. Musí si obléci před zásahem ochranný oblek, použít ochranné pomůcky, což opravdu nejde dělat za jízdy. A po kontaktu s pacientem je už na něco takového pozdě.

Právě na Domažlicku a Tachovsku v posledních dnech prudce vzrostl počet pozitivně testovaných osob na COVID-19. V pátek večer tam bylo na Domažlicku 30 a na Tachovsku devět případů. Je ale pravděpodobné, že tento počet je už vyšší. Aktuální čísla hygieniků totiž nejsou zatím o víkendu k dispozici. Domažlicko a Tachovsko jsou hraniční okresy, odkud dojíždí do práce do SRN velké množství pendlerů. Bohužel v Německu se ještě před týdnem nedodržovala taková bezpečnostní opatření jako v ČR a existuje několik případů nakažení od osob, které dojíždějí do SRN za prací.      

Ohodnoť článek

Foto

Štítky COVID-19, koronavirus, počet nakažených, Plzeňský, záchranná služba, záchranář, karanténa, pacient, Plzeňský kraj, okres Tachov, okres Domažlice, Německo, Klatovská nemocnice, a.s., Domažlice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V karanténě je posádka záchranářů z Plzeňského kraje, měli kontakt s pozitivně testovaným pacientem na COVID-19  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.