Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Vzorky prvních 18 osob odebrali k testu na koronavirus zdravotníci Rokycanské nemocnice

Zdravotníci Rokycanské nemocnice odebrali první den provozu nově zřízeného stacionárního odběrového místa ke zjištění nákazy koronavirem vzorky od 18 osob. Někteří doporučení pacienti nepřišli, ale mohou se dostavit zítra.  Odběry probíhaly bez komplikací. Většina pacientů neměla zdravotní potíže.

„K odběru se mělo dnes dostavit do Rokycan 24 pacientů. Dorazilo jich 18. Důvod, proč ostatní nepřišli, nemocnice nezná. Ale nemusí být na straně pacientů. O nařízení termínu a místa odběru se nemuseli včas dozvědět. Proto mohou přijít zítra,“ informoval mluvčí společnosti Nemocnice Plzeňského kraje Jiří Kokoška.

Kapacita odběrného místa byla původně stanovena na čtyři osoby za hodinu. „Vše ale probíhalo bez komplikací a odběry byly mnohem rychlejší. Krajské hygienické stanici jsme tedy navrhli zintenzivnit zvaní na osm pacientů za hodinu. Zítra by jich tedy mělo dorazit až 48 plus případně ti z dneška,“ říká šéf nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos.

Pracoviště obsluhují tři zdravotnice. Jedna zajišťuje administrativu, druhá sepisuje anamnézu a třetí provádí samotný odběr. Zítra bude pracoviště obsluhovat další tým. Zatím jsou sestaveny tři. Všichni, kdo obsluhují odběrové místo, se k této práci přihlásili dobrovolně.

Odebrané vzorky se po ukončení provozu odběrového místa převezly do Fakultní nemocnice Plzeň, kde je v laboratoři analyzují. Výsledky se pacienti dozví telefonicky. 

V pátek zahájí provoz další stacionární odběrové místo zřízené začátkem týdne v Domažlické nemocnici. „Rovněž i zde platí to, že odborní zdravotníci nemocnice budou odebírat vzorky výhradně osobám doporučeným k odběru Krajskou hygienickou stanicí. Všechny ostatní, kteří nebudou indikováni k odběru, žádáme, aby k odběrovému místu vůbec nechodili. Prostor bude hlídán. Odebíraní pacienti jsou povinni přijet k odběru osobním autem,“  zdůraznil mluvčí Kokoška. Další odběrové místo je připraveno ke zprovoznění v Klatovské nemocnici.

Ohodnoť článek

Štítky Odběrové místo, Rokycanská nemocnice, koronavirus, pacient, zdravotnický pracovník, Rokycanská nemocnice, a.s., nemocnice, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Rokycany, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Domažli

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzorky prvních 18 osob odebrali k testu na koronavirus zdravotníci Rokycanské nemocnice  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.