Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Anička vyrábí úchvatné a zdravé dorty, ráda experimentuje s čokoládou a vlastními recepty

Vegan, raw, bez lepku, bez rafinovaného cukru, ale zato s obrovskou dávkou nadšení a nápadů. Tak by se dalo shrnout složení pestrobarevných dortů, které už šest let vyrábí Anna Habernalová z Plzně. V poslední době se zaměřila také na výrobu nanuků nebo na vlastní čokoládu, jejíž vývoj byl pěkně složitý. Sama říká, že za největší odměnu považuje to, když se k ní zákazníci vracejí. Dokáže totiž vytvořit dortíky na míru i pro lidi, kteří mají dietetická omezení a v běžné cukrárně si nevyberou.

Usměvavá cukrářka Anička se chtěla původně věnovat mezinárodnímu obchodu a tlumočení. Tyto plány ale vzaly brzy za své a stačilo k tomu pár obrázků dortů. Nejprve pátrala po receptech na nepečené kousky, kde hodně figurovalo pomazánkové máslo. Jenže to jí nikdy osobně nechutnalo a ani se jí nelíbilo, jak takové výtvory vypadají.

„Říkala jsem si, že to musí jít udělat zdravěji a hezky. Začala jsem googlit v angličtině heslo: raw cakes. Našlo mi to recepty na sladké raw vegan dorty, které už v té době frčely například v Austrálii nebo na Novém Zélandu. Úplně mě to pohltilo. Aniž bych to někdy ochutnala nebo to zkusila vyrobit, tak v ten moment jsem věděla, že tohle budu dělat. Zjistila jsem, že potřebuji tvořit rukama. Nevydržela bych sedět někde v kanceláři a nevidět před sebou ten hmatatelný výsledek. Jsem hodně kreativní, mám ráda umění a mám ráda jídlo. Teď se to tak pěkně spojilo,“ začíná se svým vyprávěním Anna Habernalová.

„Pořád je to metoda pokus-omyl.“

Jednoduchá cesta to ale nebyla. U nás už v té době existovalo pár podniků, které měly raw dorty v nabídce. S recepty to už  bylo horší. Inspiraci proto hledala v zahraničí. Na dotaz, jestli byl její první dort vůbec poživatelný odpověděla se smíchem, že ani náhodou.

„Slavila jsem narozeniny a chtěla jsem super občerstvení. Říkala jsem si, že všem ukážu, co chci tvořit a čemu se budu věnovat. Vůbec se mi to ale nepovedlo. Byla jsem z toho dost zklamaná, protože jsem se tou myšlenkou úplně obklopila. Naštěstí to pak už vyšlo a vznikl dort, který byl hrozně dobrý. Vzhledově sice nic moc, ale ta chuť byla skvělá. Od té doby je to lepší a lepší,“ pochvaluje si.

Recepty si dnes už sama vymýšlí. Tvoří hlavně na objednávku, aby měla jistotu, že se všechno opravdu sní. Nejraději má, když dostane volnou roku. Dobře se jí ale pracuje i podle zadání. Marcipánové figurky nebo jedlý papír u ní ale nehledejte.

„Myslím si, že moje dorty nejsou tak sladké jako konvenční zákusky jako třeba větrník. Zároveň je možné, když má někdo dietetické omezení, že udělám dort bez sladidel. Nejde sice vytvořit každá příchuť, ale vždycky se dá něco vymyslet,“ doplňuje.

Tak trochu jiný svatební dort

Výroba samotného svatebního dortu zabere zhruba tři až čtyři dny. Příprava je ale mnohem delší. Anna se s budoucím manželským párem několikrát sejde a společně si povídají o tom, jakou by klienti měli představu, ale i o tom, jak se poznali. Poslední svatební dort letošní sezony byl velmi specifický. Nebyl bílý, ale tmavě fialový a z dálky působil až černě.

Svatební dort na míru, foto: Anniny dorty

„Z tohoto dortu jsem měla obrovskou radost. Byla to krásná zakázka pro úžasnou dvojici. Od začátku až do konce to byla skvělá spolupráce. Domluvili jsme se, že bude hodně bohatý a bude tmavě fialový. Z toho vyplynulo, že by bylo skvělé, kdyby na něm bylo granátové jablko a podzimní ovoce. Ženich je majitel květinářství, takže jsou na dortu jiřiny, které si sami pěstují. Venku jsem natrhala malá zakrslá jablíčka, přidali jsme také fíky. Byla to čirá radost. Uvnitř ten dort vypadal úplně jinak. Spodní patro byla čokoláda s pomerančem a horní patro bylo limetkové a celé to bylo potažené tmavě fialovým kešu krémem. Ještě jsou na tom akcenty zlatého prachu, kterým jsem potřela ostružiny,“ popisuje nadaná cukrářka.

„Čokoláda je obrovská alchymie.“

V poslední době se Anička soustředí také na nanuky a především na čokoládu. Se smíchem říká, že její vývoj trval dva roky.

„Je to obrovská alchymie a pokud člověk neprojde výrobou a nemá zkušenosti, tak je to hodně o pokusech. Trvalo mi to hodně dlouho. Chtěla jsem vyrábět bílou veganskou bezlaktózovou čokoládu, protože žádná z dostupných na trhu mi nechutnala. Dost často jsou ty čokolády z rýžového nebo sojového mléka, což osobně moc nemusím. Chtěla jsem vymyslet svoji čokoládu, která by byla bez jakýchkoliv přidaných látek jako je třeba lecitin a podobně. Nakonec jsem vytvořila bílou čokoládu ze sušeného kokosového mléka. Dál je tam jen kakaové máslo a cukr,“ prozradila.

Vyrobit dokonalou tabulku čokolády zabralo Aničce dva roky

Čokolády se stále nemůže nabažit, a to i přesto, že jí při výrobě musela pořád a pořád ochutnávat. I když se zrovna dílo nezadařilo, nikdy nic nevyhodila a pokaždé našla způsob, jak vše využít. Často čokoládu používá jako dekoraci. Projekt čokoláda rozhodně není u konce, do budoucna se chce zaměřit i na tmavou čokoládu.

„Chtěla bych si sama zpracovat kakaové boby a pohrát si i s pražením. Teď zatím na bílé čokolády používám jen kakaové máslo a na mléčnou čokoládu používám nepražené kakaové boby. Čokoláda je velký projekt a chci se jí věnovat víc a víc,“ potvrdila. Podle ní je stále co vymýšlet a zrovna u čokolády se nabízí nepřeberné množství kombinací.

Velký úspěch slaví i speciální krabičky

Pro netradiční dorty si jezdí lidé z širokého okolí. Musí si je ale předem objednat. „Od začátku dělám na objednávku, aby se všechno, co vyrobím také snědlo. Spousta lidí vůbec netušila co to raw dorty jsou. Začala jsem dělat krabičky, kam dávám zmenšené verze svých dortíků, aby to měli lidé na ochutnávku. Málokdo si koupí rovnou celý dort, když to nezná. Právě tyto krabičky se staly velmi populární a dělám je každý týden. Lidé to kupují i jako bonboniéry. U krabiček vypustím do éteru, kdy budou, co v nich bude a rychle se to pak rozebere,“ říká s úsměvem.

Na práci už naštěstí není sama a k ruce má dvě pomocnice. Jedna jí pomáhá s plánováním, druhá s výrobou. Ačkoli hodně času tráví sama v kuchyni se svými výtvory, ráda si lidmi popovídá. „Byla tady jedna starší paní, že shání dort pro vnučku, ale že má dietetická omezení a je složité takový vhodný dort najít. Na zkoušku si jeden ode mě objednala. Poté přišla celá šťastná, jak vnučce chutnalo. Byl to úžasný pocit. Nebo když jsem vyráběla pro jeden pár narozeninový dort, pak svatební a teď jeden pro jejich dítě. Je to prostě skvělá práce,“ uzavírá Anna Habernalová, kterou můžete znát jako Anniny dorty.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Anniny dorty, Anna Habernalová, raw dorty, nepečené dorty, netradiční dorty, výroba čokolády, neobyčejní, dort, čokoláda, recept, výroba, Plzeň, cukr, Instagram, Austrálie, Nový Zéland, nanuk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anička vyrábí úchvatné a zdravé dorty, ráda experimentuje s čokoládou a vlastními recepty  |  (Ne)obyčejní  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.