Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Město piva je teď městem zákazu, který nic neřeší, říká Daniel Kůs, plzeňský zastupitel (Piráti)

PR článek

Pod taktovkou ODS, která vládne Plzni bezmála 30 let, byla i přes odpor Pirátů schválena vyhláška zakazující na velkém území Plzně konzumaci alkoholu na veřejnosti. Je buzerace lidí opravdu jediné co vedení města v čele s ODS vymyslí? Kde byla liberální TOP 09? Chápu, že „drží s ODS basu“, ale čekal bych trochu více vzdoru.

Proč byl vlastně tento zákaz zaveden? Jasnou odpověď jsme nedostali. Původně jsem si myslel, že jde o opatření proti bezdomovcům, ale to vedení města popřelo. Smysl vyhlášky tak zůstává nejasný. Jistě nikdo nevidí rád povalující se opilce na veřejných místech, ale omezit kvůli tomu všechny Plzeňáky je něco, s čím nesouhlasím. Téměř v žádném evropském městě takové zákazy neplatí. Naposledy jsem se svou partnerkou sledoval západ slunce u fontány v Barceloně s pivečkem (bohužel ne plzeňským) v ruce. Spolu s další asi tisícovkou lidí. Žádný problém. Léto, pohoda. Dobře totiž vědí, že zákazy a omezování je až to poslední, k čemu se má sahat. Zvláště po covidových letech zákazů, které máme za sebou.

Autor komentáře Daniel Kůs je členem plzeňského městského zastupitelstva za opoziční Piráty.

Kladu si proto další otázku. Vyřeší něco tento zákaz? Zákazy mají většinou opačný efekt. Tento je navíc nesmyslný, nic neřeší a nevyřeší. Vedení města si nechalo za peníze Plzeňanů zpracovat studii od odborníků, která nic takového nedoporučuje a když ano, tak nejdříve jako pilotní projekt na malém území a vyhodnotit po čase přínosy, což jsme navrhovali a byli ochotni podpořit.

Proč si tedy nechalo vedení města dělat studii? Když její výsledky vyhodilo do koše spolu se stovkami tisíc, které za ni dalo. Ale nutno podotknout, že pan primátor za ODS nás ubezpečil, že si nechali udělat průzkum veřejného mínění (opět za peníze Plzeňanů) a že zákaz má podporu. Také Vám to celé přijde dost absurdní?

Vyhláška je účinná již od 1.5.2022. Městští strážníci mohli využívat stávající legislativní nástroje. Tato vyhláška jim žádné extra velké nové zbraně do rukou nedává. Jak poznají, že dotyčný skutečně konzumuje alkohol? Ochutnají? Zabaví a pošlou na rozbor? To nesmějí! Stačí mít láhev zabalenou v neprůhledném pytlíku, jako se to zcela nepokrytě děje v USA a jsou krátcí. Zrovna v tomto bych se u Amíků neinspiroval. Ředitel Městské policie nám tvrdil, že strážníci bezpečně poznají, kdo je pod vlivem. Zapomněl ale, že nejde o to, kdo je a není pod vlivem. Ale o to, zda konzumuje, či nikoliv. A také zda konzumuje alkohol, protože na drogy tato vyhláška nemyslí. Další dílek do skládačky absurdity.

Pan primátor Šindelář (ODS) nás ujistil, že se vyhláška nebude uplatňovat třeba na zamilované páry, a tak když pominu fakt, že tím přiznal, že bude vyhláška uplatňována selektivně, což je proti právním principům, tak se ještě chudáci městští strážníci musejí stát experty na zamilovanost. Kde zákaz platí? Je příliš plošný a zasahuje na velkém území. Ale neplatí všude a jsou i výjimky, jako předzahrádky hospod a různé akce. Navíc dle mapek není úplně jednoduché přesně poznat hranice zákazu. Jako např. kolem OC Luna. Možná měli udělat appku, aby byla absurdita dovršena.

Nehodláme se s tím smířit a budeme usilovat o zrušení této vyhlášky. Rád vyzval kmotry z ODS, aby alespoň jednou udělali správnou věc a pomohli mi tuto nesmyslnou vyhlášku zrušit. Jsem hrdý, že je Plzeň městem světoznámého piva a rád bych ji znovu viděl svobodnou a bez zbytečné buzerace lidí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Danil Kůs, městská vyhláška, konzumace alkoholu na veřejnosti, Piráti, ODS, Plzeň, Daniel Kůs, Česká pirátská strana, radnice, alkohol, TOP 09, Barcelona, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město piva je teď městem zákazu, který nic neřeší, říká Daniel Kůs, plzeňský zastupitel (Piráti)  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.