Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Dočkáme se konce agenta Hamáčka?

Chtěl Jan Hamáček prodat zájmy naší země za dávky neověřené vakcíny a kousek diplomatické slávy? Tento problém už několik dní zaměstnává česká média a politiky ze všech stran. Pokud by se podezření potvrdilo, je zřejmé, že by Hamáček měl politiku rychle a nadobro opustit. Rozhodně dřív, než to za něj udělají v říjnu voliči.

Autor textu pracoval v neziskovém sektoru, v Asociaci pro mezinárodní otázky byl do roku 2007 předsedou, předsedou její Správní rady byl do roku 2015. Od roku 2004 působí i v Asociaci NNO ČR. V letech 2008-9 byl ředitelem kabinetu vicepremiéra pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, kde se věnoval jak přípravám a realizaci českého předsednictví v EU, tak i obecně evropské i domácí politické agendě. V období 2010-13 působil v Kanceláři Poslanecké sněmovny PČR jako hlavní poradce Zahraničního výboru. V současnosti pracuje v soukromém sektoru jako nezávislý konzultant. Od roku 2018 je členem ODS.

Problém tkví v tom, že pro tvrzení o snaze „prodat“ vlastní zemi nejsou pádné důkazy. Text navíc napsal novinář, který rozhodně nemá čistý štít, pokud jde o věrohodnost. Stejně tak je otázkou, proč by měl Hamáček shánět milion vakcín, které nám Rusové můžou dodat i bez toho. A samozřejmě platí, že tento nápad je na první pohled tak hloupý, že by ho chtěl provést jen politický sebevrah.

Kdyby byla věc tak jednoduchá, mohl by ministr vnitra spekulace rozptýlit jedinou efektní tiskovou konferencí. Kupodivu se to ale nestalo. Účastníci podezřelé schůzky většinou mlčí – je na místě se ptát proč. Hamáček navíc do Moskvy letět chtěl. Jen neumí vysvětlit, co tam vlastně chtěl dělat.  A bránit se tím, že jde o příliš pošetilý nápad, to také nezabere: tato vláda už udělala tolik kopanců, že nikoho by podobný kousek vlastně ani nepřekvapil. A podezřelé ticho z Hradu naznačuje, že tamní rezidentura nemá ani v této věci úplně čisté ruce.

Pokud se nenajdou jasnější důkazy nebo někdo další nepromluví, může si nešťastný divák celé této show jen tipovat. Například to, že Hamáček celou věc navrhl a rychle si nechal vysvětlit, jaký je to nesmysl. Nebo mohl mít úkol z Hradu, který chtěl splnit-nesplnit. Pokud neumí předseda ČSSD podstatné otázky zodpovědět, je jasné, že má hodně černé svědomí.

Opozice by neměla celou věc pouštět z hledáčku. Je proto dobře, že se toho zejména politici koalice SPOLU stále drží. A nezbývá než doufat, že i Piráti najdou víc odvahy držet zásadový postoj, který jim doposud v kauze ruského angažmá ve Vrběticích očividně chyběl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky Vrbětice, vláda, Rusko, výbuch, vyhoštění, diplomacie, Hamáček, Jan Hamáček, Evropská unie, Úřad vlády České republiky, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, ODS, ČSSD, Česká pirátská strana, SPOLU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dočkáme se konce agenta Hamáčka?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.