Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kardiologickým stacionářem FN Plzeň prošlo 10 000 lidí ohrožených infarktem, známý je po celém světě

Už deset tisíc pacientů po infarktu nebo ohrožených infarktem prošlo za 13 let stacionářem Kardiologické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, aby zde podstoupili srdeční katetrizaci. V případě, že se neobjeví komplikace, mohou pacienti stacionáře opustit nemocnici do domácího ošetřování ještě v den zákroku. O stacionáři, kde se katetrizace dělají, se píše i v amerických učebnicích kardiologie a podle jeho vzoru se postavily desítky podobných pracovišť v řadě zemí v Evropě i v zámoří.

Kardiologická klinika FN Plzeň je superspecializované pracoviště, kde se starají o pacienty z celého Plzeňského kraje i ze sousedních regionů. "Máme 130 zaměstnanců, to je vysoce erudovaný tým lékařů a sester, který se stará o tyto pacienty," řekl přednosta kliniky Richard Rokyta.

Chloubou kliniky je podle zástupce přednosty Iva Bernata právě kardiologický stacionář, kde se ročně provádějí stovky srdečních katetrizací. Jde o vyšetření a léčbu věnčitých tepen. Při intervenční léčbě ischemické choroby srdeční zde kardiologové zavádějí do věnčitých tepen výztužku, takzvaný stent, který rozšíří zúžené místo. Přes 15 let dělají tento zákrok neinvazivně přístupem z levého zápěstí. Před třemi lety ho jako první v Česku provedli i ze hřbetu levé ruky. "Je to proto, že pacienti jsou z 90 procent praváci a v rámci minimálně invazivní zátěže pacienta provádíme výkony jak akutní, tak plánované tímto přístupem," řekl Bernat.

Desetitisícím pacientem kardiologického stacionáře se v červnu stal muž, který podstoupil na kardiologické klinice opakované zákroky. "Já už jsem tu potřetí, protože mě v březnu postihl slabší infarkt, v květnu jsem byl na zákroku tohoto typu, ale s hospitalizací, a potřetí je to v tom stacionárním režimu. Řekl bych, že ten je asi ze všech nejlepší, je to z hlediska času velmi komfortní, protože člověk přijde ráno a v případě žádných komplikací odpoledne odchází," popsal pacient.

"Za těch 13 let jsme propustili 90 procent pacientů ještě týž den domů, z těch 90 procent se nám nikdo nevrátil, čili z tohoto pohledu žádné komplikace po tom propuštění v domácí péči nenastaly," řekl o stacionáři Rokyta. Zhruba jeden z deseti pacientů ale musí v nemocnici zůstat, například kvůli těžkému nálezu, který je třeba bezprostředně řešit třeba kardiochirurgickým výkonem, doplnil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kardiologická klinika FN Plzeň

Štítky kardiologický stacionář, FN Plzeň, pacienti ohroženi infarktem, kardiologie, srdeční katetrizace, pacient, infarkt, Fakultní nemocnice Plzeň, klinika, Evropa, Richard Rokyta, Plzeňský kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kardiologickým stacionářem FN Plzeň prošlo 10 000 lidí ohrožených infarktem, známý je po celém světě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.