Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rokycanská nemocnice pomáhá lidem už 65 let, během nich tam ošetřili přes 1,5 milionu pacientů

V létě roku 1957 bylo v Rokycanech nezvykle rušno. Slavnostně se tam totiž otevírala nová nemocnice. Od tohoto okamžiku uplynulo letos už 65 let. Na svět přišlo v tomto zdravotnickém zařízení 41,5 tisíce dětí, lékaři tam provedli přes 181 tisíc operací a úspěšnou léčbu či ošetření absolvovalo v Rokycanech 1,6 milionu pacientů. V nejbližších letech čeká nemocnici kompletní rekonstrukce a přístavba ambulantního traktu.

Ještě na konci 30. let minulého století byly Rokycany městem, jež čerstvě překročilo hranici 10 tisíc obyvatel. Lékařská péče nebyla až tak vzácná, a tak vedení radnice o stavbě většího zdravotnického střediska ani neuvažovalo. Postoj radních se změnil krátce po druhé světové válce, která město výrazně poškodila.

V hlavách obyvatel se najednou rodily plány, které představovaly takřka kompletní výstavbu Rokycan. Skloňovala se slova jako kulturní dům, divadlo a stavba nemocnice. „Hlavním úkolem byla ale nakonec kvůli návratu válečných uprchlíků bytová výstavba. Zajištění širší zdravotní péče se začalo v reálné podobě řešit až na přelomu 40. a 50 let. V roce 1949 byla v centru otevřena zubní ordinace a o rok později samostatná porodnice. A až o další dva roky později byl na okraji Rokycan za Kalvárií položen základní kámen nemocnice,“ popisuje mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Nemocnice se rychle rozvíjela

Jedinečný architektonický návrh počítal s upořádáním nemocnice s poliklinikou ve tvaru písmene H, přičemž v předním traktu byly ambulance a v zadním traktu lůžka. Ve spojovacím krčku navrhli architekti Miroslav Klein a Josef Mojžíš společné prostory a zázemí pro obě části nemocnice jako jsou rentgeny, laboratoře, operační sály i zázemí pro personál. Stavba objektu trvala pět let.

Za dobu fungování porodnice se tam narodilo zhruba 41,5 tisíce dětí, foto: Nemocnice Plzeňského kraje

Porodnice v Rokycanské nemocnici přestala fungovat v roce 2017. Hlavním důvodem jejího zrušení byl nedostatek lékařů i pokles počtu porodů. Rodičky z Rokycanska musí proto jezdit rodit do Plzně či do další krajské nemocnice ve Stodu.

Nemocnice měla po zprovoznění čtyři základní lůžková oddělení, a to dětské, gynekologicko-porodnické, chirurgické a interní. Celkem šlo o 250 lůžek. „Včetně polikliniky je obsluhoval personál čítající 328 lidí. S rozvojem města se ale počty lůžek i zaměstnanců v průběhu času navyšovaly. Do roku 1961 docházelo k postupnému zvýšení lůžkové kapacity až na 430 v celkem šesti odděleních. Nejvíce zaměstnanců měla pak nemocnice v roce 1970, kdy jich zde pracovalo 640. V dalších letech se pak počty postupně snižovaly,“ pokračuje mluvčí.

Již v roce 1971 mohli lidé využívat službu první pomoci. Na ní pak jen o rok později jako jedny z prvních v republice v rámci nemocnice navázaly i výjezdy rychlé záchranné služby. „Postupně přibyly intenzivní formy péče – anesteziologicko resuscitační oddělení a jednotka intenzivní péče. Byly dostavěny garáže, vrátnice, prodejna a vedle nemocnice též ubytovna a bytovka pro zaměstnance,“ doplňuje mluvčí.

Od položení základního kamene rokycanské sokolovny uplynulo 120 let, brzy by měla dostat nový kabát

Je to už 120 let, kdy se rokycanská sokolská jednota mohla radovat, že konečně najde své stálé útočiště. V roce 1903 se sokolovna v dnešní Jiráskově ulici slavnostně otevřela. Během let se objekt dočkal významných úprav a bohužel i necitlivých...

Díky rychlému vývoji medicíny se začaly průměrné doby hospitalizací krátit. Stejně tak klesala i potřeba lůžek a personálu. Někteří lékaři posléze přesunuli své praxe do jiných částí města. Do konce roku 1991 byla Rokycanská nemocnice organizačně začleněna pod tehdejší Okresní ústav národního zdraví. Mezi lety 1992 až 2003 nesla název Nemocnice s poliklinikou Rokycany. Od roku 2002 je jediným vlastníkem Plzeňský kraj. 

Nemocnice čeká modernizace i dostavba

Nemocniční komplex bude i nadále do tvaru písmene H. V přední částí zůstanou ambulance a administrativa. Novinkou bude přístavba dvou čtyřpodlažních věží na koncích křídel ambulantního traktu. Ve druhé etapě se právě tam přesune stávající ambulance z jiných částí nemocnice.

Vizualizace budoucí podoby Rokycanské nemocnice, foto: Krajský úřad Plzeňského kraje

„Dispoziční studie popisuje už velmi detailně rozmístění a dispozice jednotlivých místností v celém ambulantním traktu od kanceláří přes čekárny až po samotné ambulance, vyšetřovny či zákrokové sálky i ambulantní část rehabilitačního oddělení. Už přesně víme, kde budou ambulance konkrétních odborností. Prostory se totiž přímo přizpůsobují jejich potřebám,“ vysvětlil před časem předseda představenstva Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

V zadním traktu budovy zůstanou výhradně lůžkové stanice, které budou stavaři modernizovat za provozu s ohledem na pacienty. Ve středním spojovacím krčku zůstane komplement, kam patří laboratoře, rentgeny, centrální sterilizace, operační sály a s rekonstrukcí zde vznikne nový urgentní příjem.

Nové uspořádání nemocnice také zamezí křížení mezi ambulantní a lůžkovou části. Nebudou se tam tedy potkávat lidé, kteří přichází venku do ambulancí s hospitalizovanými pacienty. Náklady na dostavbu se ještě loni odhadovaly na 500 milionů korun.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky historička, Rokycanská nemocnice, zdravotnictví, Nemocnice Plzeňského kraje, historie nemocnice, nemocnice, pacient, Rokycanská nemocnice, a.s., Rokycany, lékař, druhá světová válka, Plzeňský kraj, Jaroslav Šíma, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rokycanská nemocnice pomáhá lidem už 65 let, během nich tam ošetřili přes 1,5 milionu pacientů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.