Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti medicíny mají jedinečnou možnost vyzkoušet si své dovednosti v praxi, operují prasata domácí

Možnost provádět skutečnou operaci na živém pacientovi v narkóze je pro mediky velmi ojedinělá. Při studiu se k něčemu takovému nedostanou a zákroky mohou vykonávat až po ukončení studia. O to více je pro budoucí lékaře atraktivní Letní škola experimentální chirurgie, která se už po deváté koná na plzeňské lékařské fakultě. Letos se jí účastí 33 studentů ze tří zemí. Své praktické dovednosti si testují na prasatech, což nikde jinde v Česku nemohou.

Letní škola experimentální chirurgie probíhá tradičně v Biomedicínském v Plzni. Studenti nacvičují formou workshopu pod dohledem lektorů na prasatech domácích chirurgické techniky, které budou jako lékaři používat v humánní medicíně. Vše doplňují také odborné přednášky tuzemských i zahraničních expertů. Na ně se může dostavit i veřejnost.

„V programu Letní školy se začíná teoretickou přípravou, velmi rychle se frekventanti dostanou k praktickému nácviku, nejprve na prasečích nožičkách, poté již přímo na experimentálních operačních sálech. Workshop je prokládán přednáškami z experimentální i humánní chirurgie,“ upřesnila mluvčí plzeňské Lékařské fakulty Barbora Černíková. Studenti kromě chirurgie nahlédnou také do některých dalších oborů, jako je anestezie, radiologie a zobrazovací metody či histologie.

Důležitý je i etický aspekt

Kromě chirurgických zákroků se studenti učí také péči o zvířecí modely během operace. Sledují například průběh anestezie, stav životních funkcí a další důležité aspekty. Organizátoři navíc kladou důraz na to, aby byl použit co nejmenší počet zvířat. Při operacích jsou prasata v hluboké narkóze, z níž se už potom neprobouzejí. Kromě toho se studenti také seznamují s modelovacím softwarem, jenž v některých případech umožňuje úplné nahrazení experimentálních modelů.

„Naprosto zásadní pro další rozvoj Letní školy je, že se nám podařilo získat mezinárodní akreditaci pro práci se zvířaty. American Association for Accreditation of Laboratory Animal Care je nezisková organizace, která podporuje humánní zacházení se zvířaty ve výzkumu. Univerzita Karlova je teď díky výukové jednotce Letní školy teprve šestou univerzitou v Evropě s touto akreditací a v České republice je jedinou institucí, která ji získala,“ zdůraznil vedoucí Letní školy experimentální chirurgie Václav Liška.

Letní škola je určena studentům medicíny od 3. ročníku výše. Všichni letošní účastníci pochází ze států Evropské unie, především z Belgie. Celkem šest studentů je z Česka. V průběhu letní školy studenti i profesoři komunikují v angličtině.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letní škola experimentální chirurgie

Štítky Letní škola experimentální chirurgie, Lékařská fakulta, operace prasat, studenti medicíny, lékařství, Česko, Evropská unie, Plzeň, Václav Liška, Univerzita Karlova, Evropa, Belgie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti medicíny mají jedinečnou možnost vyzkoušet si své dovednosti v praxi, operují prasata domácí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.