Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Plzeňského kraji loni provedly nejvíc odběrů krve za 10 let

Krev chodí v Plzeňském kraji každoročně bezplatně darovat tisíce lidí. Transfuzní oddělení plzeňské fakultní nemocnice, které patří mezi největší v ČR, loni provedlo 21 635 odběrů krve, podobně jako v předchozích letech. V odběrových pracovištích v Rokycanské nemocnici a v Klatovské nemocnici, které patří do skupiny Nemocnice Plzeňského kraje, loni zdravotníci provedli 8011 odběrů krve, což bylo meziročně o 400 více a nejvíce za posledních deset let. Klatovská nemocnice loni navíc provedla 2382 odběrů plazmy.

Menší odběrová centra krajských nemocnic nezaznamenala podle Kokošky během pandemie koronaviru výraznější odliv dárců. "Jen asi desetina pravidelných dárců v uplynulých dvou letech buď vůbec nechodila nebo jen sporadicky. Zejména v druhém roce pandemie 2021 je ale zastoupili prvodárci, kteří vyslyšeli výzvy transfuzních pracovišť," řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. V Klatovské nemocnici loni darovalo krev 280 prvodárců, což bylo druhé nejvyšší číslo za posledních deset let. Do Rokycanské nemocnice přišlo loni 111 prvodárců, nejvíc za posledních deset let.

"Letošní rok naznačuje, že by mohl být zase o něco lepší. Postupně se začala vracet v pravidelné frekvenci právě ta desetina dárců, kteří během pandemie docházeli jen příležitostně. A dál chodí i loňští prvodárci. Díky tomu obě centra překročila polovinu loňských odběrů už v květnu," uvedl Kokoška. I letos přicházejí prvodárci, jsou mezi nimi i lidé z Ukrajiny. "Jsou to spíše jednotky nebo menší desítky, ale objevují se. Jedná se jak o lidi, kteří v ČR pracují již delší dobu, tak i o současné uprchlíky," doplnil mluvčí. Kromě Klatov a Rokycan krajské nemocnice odebírají krev i výjezdovým způsobem v dalších městech.

Vedoucí lékařka transfuzního pracoviště Klatovské nemocnice Jana Zítková vítá, že dárců spíše přibývá. "V Klatovské nemocnici jsme se letos vrátili k plné operativě. Spotřeba je proto oproti loňsku vyšší a větší poptávka po krvi je i ze strany jiných zdravotnických zařízení," řekla. Zdravotníci vyzývají dárce, kterým to interval mezi odběry umožňuje a kteří se chystají na zahraniční dovolenou, aby darovali krev ještě před odjezdem. "Po návratu ze zahraničí by totiž neměli dávat krev minimálně měsíc, pokud cestují v rámci Evropy, a pokud letí třeba do Egypta, Turecka, Tuniska nebo i do vzdálenějších destinací, možnost darovat krev od návratu se prodlužuje na dva i více měsíců,“ doplnila primářka hematologicko-transfuzního oddělení Rokycanské nemocnice Miroslava Padrtová.

Loni odebrané množství krve bylo pro FN Plzeň dostačující. "Během roku jsou pravidelné výkyvy, kdy přichází dárců méně – například prázdniny či podzimní období viróz, ale díky usilovné práci našich zaměstnanců máme úžasnou komunikační cestu k našim dárcům. Stále přichází dárci noví prvodárci a opravdu si naše dárce hýčkáme," řekla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová. Dárcovské centrum transfuzního oddělení prochází letos rozsáhlou rekonstrukcí za víc než 20 milionů korun. Pravidelných dárců má oddělení kolem 11 500, od nichž ročně zajistí kolem 22 000 odběrů plné krve, separované plazmy nebo krevních destiček.

Podle tiskové zprávy Českého červeného kříže je v ČR v nemocničních transfúzních zařízeních registrováno na 250 tisíc pravidelných dárců a ročně jich přibude asi 30 tisíc. Podle odborníků by bylo třeba mít celkem alespoň 300 tisíc dárců a ročně 35 tisíc prvodárců, aby se pokryl přirozený úbytek a posílil se celkový počet dárců.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dárci krve, nemocnice Plzeňského kraje, odbery krve, krev, odběr krve, Klatovská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Plzeň, Rokycanská nemocnice, a.s., Česko, Nemocnice Plzeňského kraje, a.s., Plzeňský kraj, pandemie covidu-19, Český červený kříž, Turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Plzeňského kraji loni provedly nejvíc odběrů krve za 10 let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.