Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Denně přichází do plzeňské nemocnice 12 nových onkologických pacientů, nejčastěji jde o rakovinu prsu a plic

Máte rakovinu. To je věta, kterou si ročně vyslechne v Plzni 1,5krát více nových pacientů, než jaký je celorepublikový průměr. U žen se jedná zejména o rakovinu prsu, u mužů jsou to nádory plic a prostaty. Naději dávají pacientům moderní léčebné postupy, se kterými se snaží veřejnost seznámit také osvětová kampaň Dotek, který pomáhá. Jeho symbolem je interaktivní model obří rakovinné buňky. Umístěný je v nákupním centru Olympia.

Z ročenky Ústavu zdravotnických informací a statistiky vyplývá, že v roce 2018 bylo v Plzni ročně nově diagnostikováno asi 1200 zhoubných nádorů na 100 tisíc obyvatel u mužů a 1100 na 100 tisíc obyvatel u žen. Je to více než celorepublikový průměr, kdy se incidence pohybuje nad hranicí 800 případů na 100 tisíc obyvatel.

„Faktem je, že do naší nemocnice přijde zhruba 3500 nových onkologických pacientů ročně. A kdybychom se podívali na běžný pracovní den, tak vstoupí k nám na kliniku 12 nových nemocných se zhoubným novotvarem a zajímá je, jak je budeme léčit. Důležité je, že na naší klinice o pacientech nerozhoduje jednotlivec, ale máme komplexní centrum a multidisciplinární týmy, které se o každé diagnóze radí a hledají nejlepší cesty léčby,“ říká úvodem přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky FN Plzeň profesor Jindřich Fínek.

Fakultní nemocnice v Plzni disponuje Komplexním onkologickým centrem a pacientům nabízí nejmodernější postupy léčby jako je imunoterapie nebo cílená terapie. Tyto metody se uplatňují u některých nádorů plic, ledvin, močového měchýře, dělohy, jícnu, žaludku i nádoru tlustého střeva a konečníku.

„Při imunoterapii pacient dostává látky, které dokážou v těle nastartovat procesy směřující k zastavení nebo omezení růstu nádorů. Tento typ léčby zvyšuje kvalitu života pacientů a dává jim výrazně vyšší šanci na to, že se jim onemocnění nevrátí,“ vysvětluje Fínek.

Velkou roli v počtu záchytů rakoviny hraje věková struktura obyvatelstva. Ve městech je populace obecně starší, to znamená, že je zde i vyšší výskyt nádorových onemocnění. Pokud jde o celý Plzeňský kraj, pak má spolu s krajem Karlovarským v porovnání se zbytkem republiky nejvyšší výskyt nádorů ledvin.

„Nejde jen o vyšší výskyt rakoviny ledvin. Jde také o další orgány, které něco vylučují. To znamená, že tady musela v historii být nějaká radiace či podobně, což se projevu až teď. Zkrátka sklízíme to, co se událo před 20 či 30 lety a my to ve velkém tenkrát konzumovali,“ myslí si Fínek.

O rakovině by se mělo mluvit

Těžká onemocnění jsou pro mnohé lidi tématem, kterému se raději v konverzaci vyhýbají. Podle lékařů a řady spolků je však třeba o nemoci mluvit a ukázat, že když se vše zjistí včas, nemusí jít nutně o nezvratný osud. To chce ostatně ukázat i putovní osvětová kampaň, která dnes odstartovala v obchodním centru Olympia.

Snímek ze zahájení osvětové kampaně v Plzni. Hlavním motivem je interaktivní model rakovinné buňky

„Náš spolek funguje po celé republice a snažíme se poskytovat relevantní a ověřené informace, které mohou pacienta uklidnit. Pacientské organizace dokáží nemocným také psychologicky pomoci a být jím průvodcem i v tom, na co mají nárok a kam se mohou obrátit. Byla bych velmi ráda, aby se o rakovině mluvilo, protože možnosti léčby jsou dnes daleko lepší a přeci jen stále u veřejnosti přetrvává strach z rakoviny,“ uvedla na dnešním zahájení kampaně Petra Adámková ze sdružení Hlas onkologických pacientů.

Nepodceňujte prevenci

Podle slov odborníků velmi záleží na tom, aby se vše odhalilo včas. Lidé by proto neměli podceňovat prevenci a měli by využívat screeningové programy, které tuzemské nemocnice pravidelně nabízejí.

„Rád bych vyslovil apel, aby lidé aktivně využívali preventivní programy. Aby jednou za rok například navštívili stan pořádaný kožními klinikami a nechali si zdarma prohlédnout znaménka. Bývalí kuřáci, aby se účastnili screeningu plicních nádorů, protože to je dnes velmi aktuální otázka a tito lidé se našimi budoucími pacienty nemusí vůbec stát. A to je to hlavní,“ uzavírá Jindřich Fínek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels

Štítky prevence, rakovina prsu, rakovina plic, osvětová kampaň, Dotek, pacient, rakovina, plíce, Plzeň, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Fakultní nemocnice Plzeň, Petra Adámková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Denně přichází do plzeňské nemocnice 12 nových onkologických pacientů, nejčastěji jde o rakovinu prsu a plic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.