Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Muž zkolaboval v odlehlé části regionu, život mu zachránila aktivace systému First responder

Zdravotnické operační středisko ZZS PK často aktivuje při život ohrožujících stavech jako je náhlá zástava oběhu, kritická dušnost nebo nezvladatelné krvácení takzvaného first respondera. Jedná se o systém dobrovolníků, řádně vyškolených v resuscitaci a první pomoci, kteří mohou v některých situacích dorazit na místo události dříve, než nejbližší volná výjezdová skupina zdravotnické záchranné služby (ZZS). First responderům může za záchranu života vděčit i muž z Domažlicka.

Jeden z takových případů, kdy operační záchranky povolal do akce „first respondera“ se právě stal v západním cípu Plzeňského kraje na Domažlicku. „U zhruba padesátiletého muže došlo náhle ke kritickému zhoršení dýchání a zanedlouho k zástavě oběhu. Zdravotnické operační středisko na místo okamžitě vyslalo nejbližší výjezdové skupiny záchranářů a zároveň byl aktivován systém First responder (FR),“ vysvětlil Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby (ZZSPK).

Ještě před příjezdem záchranky na místo dorazili FR, tentokrát členové JPO Hostouň. „Členové jednotky požární ochrany byli na místě události před příjezdem záchranné služby a chystali se použít automatizovaný externí defibrilátor (AED). Při příchodu záchranářů prováděli kvalitní komprese hrudníku a úspěšně bimanuálně ventilovali ambuvakem. AED použít již nestihli, pacienta převzala ZZS. Naši záchranáři ocenili velmi profesionální přístup a nasazení všech členů JPO během záchrany pacienta,“ uvedla Ivana Krsová, vedoucí Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS PK.

Díky úsilí všech zúčastněných se u pacienta po čtrnáctiminutové resuscitaci povedlo obnovit spontánní cirkulaci a následně byl ve stabilizovaném stavu předán Letecké záchranné službě AČR a transportován na urgentní příjem FN Plzeň. „Uvedený případ demonstruje úspěšnost systému FR i v obecné rovině. Jeho včasná aktivace je nedílnou součástí řetězce přežití. Právě první článek tohoto řetězce, kterého je FR součástí, dává pacientovi s náhlou zástavou oběhu významnou šanci na přežití a role FR je v tomto případě nezastupitelná,“ dodal Vítězslav Sladký.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky first responder, záchranná služba, záchrana života, resuscitace, dobrovolníci, zdravotnická záchranná služba, zástava, Plzeňský kraj, okres Domažlice, pacient, Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Fakultní nemocnice Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž zkolaboval v odlehlé části regionu, život mu zachránila aktivace systému First responder  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.