Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Fakultní nemocnici čekají letos velké investice, dočkáme se například Obláčku od architektky Jiřičné

Po dvou letech s koronavirem se režim Fakultní nemocnice vrací k běžnému provozu. Díky vyrovnanému rozpočtu může zdravotnické zařízení dál investovat do rekonstrukcí nebo pořídit nové vybavení. Výrazné změny se dočká Transfuzní oddělení na Borech. Práce pokračují také u nástavby nad Hemato-onkologickým oddělením, která se příhodně jmenuje Obláček.

Fakultní nemocnice opraví za 20,5 milionu korun své transfuzní oddělení, rekonstrukce proběhne za provozu

Velkou rekonstrukcí projde v letošním roce Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, jehož hlavní budova se nachází mimo borský areál v ulici 17. listopadu. Akce bude poměrně náročná, neboť oddělení musí nepřetržitě pracovat a udržovat zásoby...

Výraznou proměnou prochází letos Transfuzní oddělení na Borech, kde se za 20,5 milionu korun modernizují vnitřní prostory, vybavení pro dárce a zároveň i venkovní fasáda. Vše probíhá za provozu.

„V programu REACT-EU, který financuje mimořádné evropské projekty pro stabilizaci zdravotního systému, jsme uspěli ve třech výzvách v celkové hodnotě 847 milionů, z toho výše dotace bude 685 milionů korun. Těmi největšími projekty je rozsáhlá rekonstrukce JIP I. Interní kliniky, nákup nového celotrupového Hybridního systému PET/CT a obnova a modernizace vybavení onkologických pracovišť,“ popisuje ředitel FN Plzeň Václav Šimánek zásadní investice pro další období.

Po dokončení budovy Psychiatrické kliniky na Lochotíně bude další velkou investiční akcí nový dvanáctipatrový Pavilon chirurgických oborů. Projektová dokumentace je již zpracovaná a její předání pro zadání stavby se předpokládá příští měsíc.

Fakultní nemocnice Plzeň představila nový pavilon psychiatrie za bezmála půl miliardy

Prostředí, které příliš nepřipomíná nemocnici, všudypřítomná zelená barva a příjemný výhled do okolí. To všechno nabízí nový pavilon psychiatrie v Plzni na Lochotíně, jenž odpovídá koncepci reformy psychiatrické péče. Kromě lůžkové části je zde...

Významné události se dějí napříč jednotlivými klinikami, ať už jde o nové metody léčby či přístroje. Na Oddělení léčebné rehabilitace probíhá klinická studie na využití virtuální reality u pacientů s bolestí a omezením funkce v oblasti ramenního kloubu, na Anesteziologicko-resuscitačním oddělení vznikl nový konziliární tým paliativní péče, který pomáhá osobám se závažným onemocněním i jejich rodinám, a na Klinice zobrazovacích metod zásadně pomůže nový přístroj CT.

Vizuaizace tvz. Obláčku nad Plzní, zfroj: Ateliér Evy Jiřičné

Nedílnou součástí aktuálního dění v lochotínském areálu FN Plzeň je také takzvaný Obláček nad Plzní, který vzniká jako dvoupodlažní nástavba nad Hemato-onkologickým oddělením. Stavbu, kterou navrhla architektka Eva Jiřičná, financuje a realizuje obecně prospěšná společnost Český národní registr dárců dřeně. „Rozsáhlé a náročné práce bohužel doprovází zhoršené podmínky pro naše hospitalizované pacienty i zaměstnance. Všechny prosíme o shovívavost, zadavatel přislíbil, že hlučné stavební práce by měly být v létě u konce,“ říká Šimánek. 

Nemocnice je na tom dobře i co se týče personálu. Podle Šimánka nabízí nemocnice moderní zázemí a dobré finanční ohodnocení. „Průměrný hrubý plat lékaře u nás v roce 2019 činil 98 963 korun, v loňském roce to bylo již 116 596 korun. U všeobecných zdravotních sester byl nárůst ve stejném meziročním srovnání o zhruba 16,5 tisíc korun, na konci roku 2021 průměrný plat dosáhl 68 466 korun,“ doplnil Šimánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová | Zdroj FN Plzeň

Štítky FN Plzeň, rekonstrukce, investice, nový pavilon, vybavení, Obláček, Transfuzní oddělení, nemocnice, Eva Jiřičná, Václav Šimánek, klinika, Fakultní nemocnice Plzeň, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnici čekají letos velké investice, dočkáme se například Obláčku od architektky Jiřičné  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.