Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nové CT snižuje dávku záření a zobrazuje detaily o šířce vlasu, zařízení jako první na světě otestovali v Plzni

Na testování a vývoji unikátního CT se podíleli lékaři z Fakultní nemocnice v Plzni, kde také s jeho pomocí vyšetřili první pacienty. Díky nejnovější technologii mohou lékaři do detailu zkoumat vnitřní struktury tkání jako jsou například drobné cévy. Následně mohou jejich poznatky velmi pomoci při plánování operací či mohou lépe zacílit léčbu u onkologických pacientů.

„Jedná se o revoluční způsob registrace rentgenových paprsků digitálním detektorem na bázi polovodičů. Nový způsob zobrazení dovoluje zobrazit detaily v lidském těle od velikosti 0,1 milimentru a současně snížit dávku záření pro vyšetření tkání,“ vysvětluje přednosta kliniky Kliniky zobrazovacích metod Jiří Ferda. Lékaři z Plzně při vývoji přístroje spolupracovali s odborníky z firmy Siemens Healthineers v německém Forchheimu.

Plzeňský vědec uspěl se startupem, který vyvíjí unikátní metodu pro odhalování vážných onemocnění

Cílem česko-amerického startupového projektu je vývoj nové diagnostické metody. Vědci pomocí syntetické biologie geneticky naprogramují mikroorganismy, které následně podle zadání dokáží odhalit a analyzovat například nádorové buňky. Tato metoda...

První funkční prototyp začali odborníci ve FN testovat před dvěma roky. Výzkumný program musel nejprve povolit Státní ústav po kontrolu léčiv. Během let dokázali lékaři díky přístroji vyšetřit zhruba čtyři stovky pacientů. Výzkumný projekt potrvá ještě pět let.

„Díky přístroji jsme schopni sledovat jednotlivé cévy, zejména v mozku, ledvinách, játrech a pak jsou to také struktury v plicní tkáni. V případě operačních zákroků můžeme doporučit, kde je vhodné například cévu podvázat. Dneska je cílem chirurgie co nevíce zachovat tkáně, dřív se ledvina musela odstranit celá, teď jsme mnohem dál a právě plánování je nesmírně důležité,“ uvedl Ferda.

Díky CT mohou lékaři sledovat struktury nádorů a jejich prokrvení. To jim dává důležité informace o tom, jestli se při chemoterapii dostane látka tam, kam má. „Pokud bych to měl k něčemu přirovnat, tak je to jako když jste přešli z tlačítkového na chytrý telefon. Takový to je rozdíl,“ dodává přednosta kliniky.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky FN Plzeň, CT, nové přístroje, vývoj, nádorová onemocnění, zdraví, lékař, pacient, tkáň, Plzeň, Fakultní nemocnice Plzeň, Siemens Healthcare, Forchheim

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové CT snižuje dávku záření a zobrazuje detaily o šířce vlasu, zařízení jako první na světě otestovali v Plzni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.