Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Až příští týden rozhodnou velké firmy z Plzeňska , zda ukončí plošné testování svých zaměstnanců

Velké firmy v Plzeňském kraji zatím nerozhodly, zda ukončí 18. února plošné testování na nemoc covid-19, které vláda po tomto datu zrušila, nebo jestli budou pokračovat preventivně dál. Projednají to příští týden podle vývoje nákaz a karantén. Nemocnost jim zatím výrobu a provoz nekomplikuje, i když některé se obávají zhoršení situace. Naopak plzeňské školy s testováním už dále nepočítají. 

Plzeňský Prazdroj, který dosud plošně testoval v souladu s vládním nařízením, bude případné dobrovolné prodloužení nad rámec vládních opatření teprve interně zvažovat i podle vývoje pandemie. "Aktuálně u nás platí další opatření nad rámec daný vládou, například povinnost nosit respirátor ve všech vnitřních prostorách. Ve výrobě se směny navzájem nepotkávají, ani v šatnách," řekl mluvčí Zdeněk Kovář. V kantýnách je omezený počet lidí u stolu a otevřené jsou jen pro firemní zaměstnance. Administrativním pracovníkům pivovar doporučil práci z domova, všechny prostory se pravidelně dezinfikují.

Sušický výrobce interiérových dveří a zárubní Solodoor s 200 zaměstnanci bude v testování pokračovat i po 18. únoru. "Pouze snížíme frekvenci a budeme testovat jednou týdně," informoval generální ředitel firmy Martin Dozrál. V podniku, kde je proočkovanost kolem 60 procent, je zatím nízká nemocnost, ale očekává, že počty nemocných a karantén porostou. Podnik je na to podle něj připraven díky pravidlům zastupitelnosti. V první úrovni funguje zastupitelnost ve výrobě, ve druhé je rozšířená o režijní dělníky zaměstnanci ze skladu, údržby a podobně a o větší využití agenturních pracovníků. Ve třetí úrovni pak jdou do výroby lidé z kanceláří. "Kvalitní systém zastupitelnosti je tou nejlepší obranou proti problémům s nemocností výrobních dělníků," uvedl Dozrál. Loni pomohla ustát situaci, kdy ve výrobě pár týdnů chybělo 50 procent lidí.

Plzeňská skupina Lasselsberger, výrobce keramických obkladů, zatím o dalším postupu nerozhodla. "Ukončení testování po 18. únoru zatím není jisté. Teprve až to bude oficiálně vyhlášeno a zveřejněno, budeme řešit další varianty. Do té doby pokračujeme v zaběhlém režimu, tedy testování dvakrát týdně. K němu jsme přistupovali zodpovědně, i když nebyla přímá nařízení, a to kvůli zachování plynulé výroby v závodech," řekla mluvčí Pavla Nováková. Plzeňské dopravní podniky také zatím o pokračování nebo ukončení testů nerozhodly. "Uvidíme podle vývoje. Pravděpodobně se to otevře v příštím týdnu nebo na začátku dalšího," řekl mluvčí městské firmy René Vávro.

Školy v Plzni zaznamenaly pokles počtu pozitivně testovaných žáků, pomoci by mohly i jarní prázdniny

Základní školy zřizované městem Plzeň zaznamenaly tento týden pokles v odhalených pozitivitách u žáků. Všech šestadvacet škol se daří držet otevřených. Vedení radnice i ředitelé škol věří, že se již do tohoto čtvrtka situace nezmění a kvůli...

Také výrobce vín a sektů, skupina Bohemia Sekt Starý Plzenec, čeká na oficiální vyjádření ministerstva zdravotnictví, zda datum opravdu platí, a na upřesnění podmínek. "Rozhodovat se budeme až podle aktuální epidemiologické situace. V minulosti jsme opakovaně volili raději preventivní přístup a zaměstnance jsme testovali, i když to povinné nebylo," řekl ředitel Ondřej Beránek.

Vodárna Plzeň se 18. února podle mluvčí Dany Veselé vrátí k testování jednou týdně antigenními testy, které budou provádět zdravotníci. Firma předpokládá, že je bude dělat do konce února a pak se dále rozhodne podle aktuální situace. Městský podnik zruší k 18. únoru samotesty, které si musí dosud provádět zaměstnanci každé pondělí pod dozorem.

Naopak plzeňský magistrát, který zřizuje 26 základních škol, teď nepočítá s pokračováním nad rámec povinného testování, které nařídila vláda do 18. února. "Očekáváme, že jsme za kulminací současné pandemické vlny. V mezitýdenním srovnání vidíme pokles odhalených pozitivit u žáků. Vzhledem k současné situaci na školách věříme, že nebude potřeba přistoupit k dalšímu testování," řekla mluvčí města Adriana Jarošová. Poklesu pozitivit u školáků a zklidnění by mohly výrazně napomoci také jarní prázdniny od 4. do 14. února, kdy školy čeká poslední nařízené testování.

Rovněž Plzeňský, kraj, který zřizuje střední školy v regionu, v nich přestane po 18. únoru preventivně testovat. "Pokud to nebude nařízeno mimořádným opatřením, kterých se držíme. Samostatné kroky škol mimo vládní nařízení nejsou akceptovány rodiči," doplnila mluvčí Eva Mertlová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky testování, testování zaměstnanců, plošné testování, nemoc covid-19, velké firmy, Plzeňský kraj, výroba, vláda, Plzeňský Prazdroj, a. s., Zdeněk Kovář, Ondřej Beránek, Paula Wild, SOLODOOR, jarní prázdniny, Lasselsberger

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Až příští týden rozhodnou velké firmy z Plzeňska , zda ukončí plošné testování svých zaměstnanců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.