Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Fakultní nemocnice opraví za 20,5 milionu korun své transfuzní oddělení, rekonstrukce proběhne za provozu

Velkou rekonstrukcí projde v letošním roce Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Plzeň, jehož hlavní budova se nachází mimo borský areál v ulici 17. listopadu. Akce bude poměrně náročná, neboť oddělení musí nepřetržitě pracovat a udržovat zásoby v krevních skladech. Zavřít se může maximálně na dva dny, oprava proto proběhne za provozu.

„Transfuzní oddělení dostane nové podlahové krytiny a stropní podhledy, přibydou automatické i mechanické posuvné dveře, roletové mříže nebo venkovní dálkově ovládané žaluzie. V létě přijde na řadu oprava venkovní fasády a na podzim plánujeme výměnu zastřešení manipulačního prostoru služebního vchodu a rozšíření rampy,“ vyjmenoval technicko-provozní náměstek Milan Topinka.

Pokud si stavební práce vyžádají nutná omezení, bude nemocnice informovat návštěvníky a případné dárce skrze své webové stránky a sociální sítě Transfuzního oddělení a FN Plzeň.

Návštěvníci se dočkají také WiFi pokrytí, které bude v prostorách šaten, čekárny i odběrových sálů. Zároveň technici vymění zabezpečovací systém a upraví elektroinstalaci. Nemocnice odhaduje náklady na 20,5 milionu korun s tím, že většina prací by měla být realizována v prvním pololetí letošního roku.

„Budova Transfuzního oddělení je stará a opravy potřebuje. Nový kabát dostane vlastně celé Středisko dárců krve, změní se dispozice odběrového sálu a vznikne tak moderní a vysoce komfortní prostředí, které odpovídá současným trendům a může konkurovat komerčním plazmaferetickým centrům,“ pochvaluje si primářka Transfuzního oddělení Petra Šlechtová.

Jaké změny čekají na dárce?

Jednou z letošních novinek je nový rezervační systém, který umožňuje zájemcům, aby si vybrali konkrétní termín odběrů. Do budoucna by tento systém měl výrazně urychlit odbavování dárců. Stále je ale možné se dostavit i bez předchozí rezervace. Druhou novinkou je větší výběr občerstvení, která nově dodává centrální kuchyně z borské části nemocnice.

„Dárce si může vybrat, zda má chuť na řízek, párky nebo chlebíčky, na četné žádosti jsme zařadili také veganskou verzi. Každá svačina je doplněna ovocem, kávou a sladkostí. Díky příznivým cenám u našich dodavatelů můžeme nabídnout více než externí dodavatel a z reakcí návštěvníků je patrné, že to byla dlouho očekávaná a velice žádaná změna,“ dodal vedoucí stravovacího provozu Jan Svoboda.

„Bezpříspěvkové dárcovství krve má mnohaletou tradici, kterou často rodiče předávají na své děti a do našeho dárcovského centra přichází i několik generací. Plánovaná rekonstrukce je určitým poděkováním našim dárcům, kteří budou v brzké době vnímat větší komfort a rozsah služeb. Velké díky všem,“ uzavřel ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FN Plzeň

Štítky rekonstrukce, nemocnice, Transfuzní oddělení, FN Plzeň, dárci krve, zdraví, Fakultní nemocnice Plzeň, oprava, Jan Svoboda, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice opraví za 20,5 milionu korun své transfuzní oddělení, rekonstrukce proběhne za provozu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.