Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

U svatého Lazara nově nabízí mobilní hospicovou péči, zájem je velký

Jeden z nejvytíženějších hospiců v republice rozšířil své služby o domácí hospicovou péči. Důstojný odchod nabízí klientům v Plzni a přilehlých obcích. Mobilní tým funguje od třetího ledna a od té doby pečoval o osm nevyléčitelně nemocných lidí. Další přijmou v nejbližších dnech. O službu je zájem, neboť není v kraji tolik dostupná. Vedení hospice nyní usiluje o uzavření smluv se zdravotními pojišťovnami.

Hospic sv. Lazara vznikl v roce 1998 jako jeden z prvních v Česku. Má 28 lůžek a ročně se postará až o 350 převážně onkologicky nemocných klientů v konečné fázi života. Průměrná doba jejich pobytu v zařízení je 25 dní. S obsazeností kolem 85 procent patří k nejvytíženějším republice. Stále však chybělo pokrýt žádanou domácí hospicovou péči.

„Naši službu zajišťuje multidisciplinární tým ve složení lékařů, sester a psychosociální pracovnice, a to 24 hodin denně. Podstatou péče je umožnit nevyléčitelně nemocným lidem žít v posledních dnech, týdnech, případně měsících svého života tak, jak si přejí, bez zbytečného utrpení a strádání ve svém prostředí. Věříme, že naše odborná pomoc pacientovi i jeho blízkým vede k těmto cílům,“ vysvětlil hlavní lékař domácího hospice Radovan Kunc.

Žádost o službu je možné podat na webových stránkách Hospice svatého Lazara. Cena činí 350 korun za den. „Ta pokrývá jen část nákladů na péči, zbytek nákladů hradíme z příspěvků od soukromých i firemních dárců. Nadále budeme rozvíjet dosavadní dobré vztahy s vedením města Plzně a Plzeňského kraje, které jsou pro nás velmi důležité. Zároveň usilujeme o uzavření smluv na poskytování domácí hospicové péče s pojišťovnami, jejichž požadavky po stránce personální i provozní splňujeme,“ doplňuje ředitelka hospice Jiřina Helíšková.

Konec umírání mezi holými zdmi, umělci darovali Hospicu svatého Lazara své obrazy

Multižánrový festival Pilsen Busking Fest rozezněl během léta ulice západočeské metropole. Kromě mnoha koncertů, cirkusových a divadelních vystoupení dostali prostor také výtvarníci. Několik z nich má na svědomí akci „Umělci pro hospic“. V rámci...

„Rodině pomůžeme získat příspěvek na péči, k dispozici je také naše půjčovna kompenzačních pomůcek. Služby domácího hospice poskytujeme v okruhu 30 kilometrů od našeho sídla, pokud nám kapacity dovolí, jsme k dispozici i na větší vzdálenost. Naše profesionální podpora vedená s respektem k hodnotám a přáním pacienta pomáhá vracet umírání tam, kam přirozeně patří – domů,“ upřesnila vrchní sestra domácího hospice Markéta Karpíšková.

Hospic podporuje také Plzeňský kraj, který přispívá na jeho rozvoj. „Víme, že financování těchto služeb je komplikované a dlouhodobě podfinancované. Proto je každá koruna velmi cenná. Plzeňský kraj podporuje činnost Hospice svatého Lazara už šestým rokem. V posledních dvou letech je to částkou 1,5 milionu korun,“ dodala hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Celkem již hospic svatého Lazara získal od roku 2017 z rozpočtu Plzeňského kraje 13,1 milionu korun.

Terénní hospicovou péči začne od ledna v Plzeňském kraji poskytovat nová organizace Křídla andělů

Na poskytování terénní hospicové péče v Plzeňském kraji se zaměřuje nově vzniklá organizace Křídla andělů, kterou založil Oblastní spolek Českého červeného kříže Plzeň-město a Rokycany. Zdravotnických služeb nové organizace mohou obyvatelé kraje...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky hospic, dotace, Plzeňský kraj, péče, klienti domova, mobilní hospic, domácí hospicová péče, Lazar, Plzeň, Česko, Ilona Mauritzová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U svatého Lazara nově nabízí mobilní hospicovou péči, zájem je velký  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.