Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Počet nově odhalených případů covidu v Plzeňském kraji klesá, testovat se budou moci lidé i přes svátky

Nákaz koronavirem v Plzeňském kraji pomalu ubývá a situace se zlepšuje také v nemocničních zařízeních. Potvrdilo to dnes jednání krajského krizového štábu. Kdy se však nemocnice vrátí do normálního režimu není jasné, nelze totiž předvídat rozsah nové varianty omikron. Pokud chtějí mít lidé před setkáním s rodinou jistotu, mohou se nechat otestovat i během svátků či ke konci roku. Volných termínů je stále dost.

Hygienici aktuálně uvádějí 8 688 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (2882), následuje jižní Plzeňsko (1195), Klatovsko (1178), severní Plzeňsko (1300), Rokycansko (793), Domažlicko (753) a Tachovsko (587). 

„Při porovnání 49. a 50. kalendářního týdne sledujeme v Plzeňském kraji pokles nově diagnostikovaných onemocnění ve všech okresech a ve všech věkových skupinách. Celkově za celý kraj došlo k poklesu o 26 procent, a to ve všech okresech kromě okresu Plzeň-město,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Žádné ohnisko nákazy v Plzeňském kraji není a čísla nových nákaz jsou stále druhá nejnižší v České republice.

Krajská hygienická stanice apeluje na Plzeňany, aby stále byli všichni obezřetní a dbali na základní hygienická opatření, a to i vzhledem k možnému rychlému šíření mutace omikron během vánočních sešlostí.

Pacienti s těžkým průběhem zůstávají v nemocnicích dlouhé týdny

 „Při setrvalém trendu by došlo k prakticky plnému uvolnění kapacit za zhruba tři  týdny. V intenzivní péči je bohužel setrvalý tlak na lůžka s ohledem na délku stonání pacientů po proběhlém těžkém onemocnění, které trvá až několik týdnů,“ vysvětluje koordinátor lůžkové péče pro Plzeňský kraj Jan Beneš. Zároveň předpokládá, že do celé situace významně promluví také nová koronavirová mutace.

K dnešnímu dni bylo v Plzeňském kraji vyočkováno celkem 824 636 dávek. Dokončené očkování oběma dávkami má za sebou již 360 054 lidí a třetí posilující dávkou je očkováno 116 175 osob. Do očkování je již zapojených 177 praktických lékařů z celkového počtu 320. Ve dnech 24. a 31. 12. 2021 se očkovat nebude.

„Očekáváme, že dopad hospitalizací při zásahu variantou omikron přijde v období, kdy v nemocnicích a hlavně na intenzivní péči budou hospitalizováni pacienti z aktuální vlny a dojde tedy k jistému překryvu vln,“ předpokládá Beneš.

Aktuální stav hospitalizovaných je 212 pacientů, z toho na standardním lůžku je jich 171 a 41 pacientů je v intenzivní péči. Na umělé plicní ventilaci je 23 pacientů a dva jsou na mimotělním oběhu. Nejvíce pacientů je ve Fakultní nemocnici Plzeň, kde pečují o 92 covidových pacientů.

„Na lůžkách intenzivní péče ale stále zůstávají pacienti po těžkém průběhu nemoci a nelze předvídat rozsah výskytu varianty omikron, proto nemůže být v nemocnicích zatím postupně zaváděn normální režim,“ podotýká Mauritzová.

Testování bude pokračovat i přes svátky

Jestli chtějí mít lidé před vánoční návštěvou u svých prarodičů jistotu, mohu využít testovací místa, která zůstanou přes svátky v provozu, byť v omezením rozsahu. „Například FN Plzeň bude testovat po všechny tři dny Vánoc 24. - 26. prosince a na Štědrý den bude také testovat Klatovská nemocnice,“ upřesnil vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek.

V krajem zřizovaných nemocnicích se podle jejich mluvčího Jiřího Kokošky může veřejnost testovat v Klatovské a Rokycanské nemocnici, testovací centra jsou tam v provozu ve stejné dny jako jindy. Klatovská nemocnice netestuje o víkendu, tedy ani 25. a 26. prosince, na Štědrý den je testování možné jen ráno. Rokycanská nemocnice má testovací dny kromě úterý a soboty.  „V obou nemocnicích je během vánočních svátků stále k dispozici velké množství termínů pro objednání na test," potvrdil Kokoška.

Plzeňská Bioptická laboratoř, která kromě vlastních odebraných vzorků vyhodnocuje testy i pro některé nemocnice nebo testovací centra, bude mít podle ředitelky Zdeňky Duškové zavřeno 24. a 25. prosince a 1. ledna. „Na 26. prosince jsme měli už velký počet zájemců o odběr testu, takže jsme ještě rozšiřovali kapacity. Budeme také vyhodnocovat testy, které některé nemocnice odeberou 25. prosince," vysvětlila. Plzeňská nemocnice Privamed nabude mít v provozu odběrové místo na testy od 24. do 26. prosince a od 31. prosince do 2. ledna. V ostatních dnech nabízí rezervační systém dostatek volných termínů.

Bezplatně nyní mohou podstoupit dva PCR testy měsíčně lidé s dokončeným očkováním proti covidu-19. Pět PCR testů měsíčně pojišťovna hradí lidem mladším 18 let, osobám s jednou dávkou očkování a osobám s kontraindikací k očkování. Od 22. listopadu se testy na koronavirus až na výjimky neuznávají jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, v restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících. Negativní PCR či antigenní test se uznává například pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, využít v tomto případě ale nelze samotesty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, testování, svátky, Vánoce, nemocnice, krizový štáb, svátek, Štědrý den, Ilona Mauritzová, Jan Beneš, Fakultní nemocnice Plzeň, Klatovská nemocnice, a.s., Rokycanská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nově odhalených případů covidu v Plzeňském kraji klesá, testovat se budou moci lidé i přes svátky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.