Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti spolu s pedagogy vytvořili výuková videa o první pomoci, určena jsou i pro neslyšící

Jak správně provádět resuscitaci, nebo jak si pomoci člověku s tepenným krvácením? Na to všechno odpovídá série 12 videí, která vytvořili vyučující a studenti Fakulty zdravotnických studií ZČU. Video návody jsou zároveň tlumočené do znakové řeči a využít je tak mohou i neslyšící.

Kritické situace mohou potkat každého z nás. Proto také vznikla série videí, která učí, jak si v takových chvílích poradit. Ve zhruba dvouminutových spotech se objevují základní témata první pomoci jako je krvácení, mozková příhoda, dušení, zlomenina, popálenina, autonehoda, tonutí, resuscitace, pomoc u dětí, epilepsie, diabetes a alergie. Hlavními aktéry se stali sami studenti. 

„Trénovali jsme tonutí, kde jsme vyjeli na přehradní nádrž Hracholusky, a o kousek dál jsme natáčeli dopravní nehod. Nejtěžší je ale asi vžít se do dané situace, aby vypadalo reálně, že ve skutečnosti opravdu taková je.““ popisuje jeden z natáčecích dnů studentka fakulty Simona Opatrná. Obsah videí simultánně přetlumočila do českého znakového jazyka Kristýna Voříšková ze Spolku neslyšících Plzeň.

Fakulta se tématu první pomoci věnuje dlouhodobě a snaží se šířit osvětu mezi všemi generacemi. Zmiňovaná videa jsou k dispozici široké veřejnosti na YouTube. „Mým cílem byla extenze edukační činnosti fakulty, neboť se domnívám, že tak důležitá problematika, jako je první pomoc, by se měla dostat skutečně ke všem, tedy i osobám se sluchovým postižením. Krátký, stručný, návodný, a přesto vizuálně atraktivní materiál byl mým přáním, které, věřím, se povedlo vyplnit,“ uvedla autorka a iniciátorka projektu, proděkanka Alena Lochmannová.

„Když doktorka Lochmannová přišla s myšlenkou přípravy krátkých edukačních videí, která budou následně přetlumočena do znakového jazyka, velmi jsem její nápad ocenil. Fakulta zdravotnických studií se dlouhodobě věnuje vzdělávání veřejnosti. Naši studenti a akademici běžně dělají kurzy první pomoci v průběhu celého roku, nyní jsme díky tomuto projektu měli možnost rozšířit naši edukativní činnost i na cílovou skupinu, která pro nás dosud nebyla až tak běžná,“ dodal děkan Fakulty zdravotnických studií Lukáš Štich.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakulta zdravotnických studií ZČU

Štítky ZČU, Fakulta zdravotnických studií, první pomoc, videa, spoty, neslyšící, osvěta, Hracholusky, YouTube, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti spolu s pedagogy vytvořili výuková videa o první pomoci, určena jsou i pro neslyšící  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.