Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Plošné testování žáků se uskuteční 22. a 29. listopadu. V Plzni čeká testování školáky i v pondělí

Plošné testování žáků základních a středních škol antigenními testy se v České republice uskuteční na základě vládního rozhodnutí ve dnech 22. a 29. listopadu. Testy do škol rozvezou během příštího týdne hasiči ze skladu Správy státních hmotných rezerv. Studenty a žáky v okrese Plzeň-město čeká druhé kolo testování i v pondělí 15. listopadu.

Ministr školství vlády v demisi Robert Plaga uvedl, že by testování ve školách mělo přispět k lepší ochraně škol před šířením nákazy a udržení prezenční výuky. Plošné testování žáků a studentů proběhlo ve třech termínech na začátku září. Vláda potom schválila v listopadu tři termíny lokálního testování v okresech s větším výskytem nákazy.

„To se týkalo i školáků v Plzni. Ti se testovali v pondělí 8. listopadu, druhé kolo testování je čeká v pondělí 15. listopadu. Antigennímu testování se musí podrobit všichni žáci a studenti základních a středních škol, kteří nedoloží potvrzení o prodělaném očkování, nemoci nebo platný test s negativním výsledkem testu z odběrových míst (tzv. OTN)," informovala mluvčí magistrátu Adriana Jarošová. 

V Plzeňském kraji se toto testování týká kromě okresu Plzeň-město také okresů Rokycany, Domažlice a Klatovy. Jedná se o regiony, v nichž sedmidenní výskyt nově zjištěných případů onemocnění covid-19 překročil ke dni 30. října hodnotu 300 na 100 tisíc obyvatel.

Zástupci škol zmíněné vládní rozhodnutí uvítali. Testování může podle nich pomoct odhalit nakažené a poslat je do karantény dříve, než se infekce rozšíří a zasáhne výrazněji do fungování škol. Komplikace s tím spojené berou jako nutnou daň, že v této vlně epidemie zůstanou školy na rozdíl od předchozích dál otevřené.

Ministerstvo zdravotnictví v předchozích dnech tvrdilo, že v testování pokračovat nebude, protože není efektivní. Vláda ale zohlednila žádosti ministerstva školství, krajů a odborné skupiny MeSES kolem epidemiologa Petra Smejkala, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Také v Plzeňském kraji začalo antigenní testování žáků, počty potenciálně pozitivních jdou do stovek

Testování žáků základních a středních škol, které v Plzeňském začalo v pondělí na za základních školách v okresech Domažlice, Klatovy, Plzeň-město a Rokycany, odhalilo několik set lidí potenciálně pozitivních na covid-19, z toho v Plzni 134....

Již 10. listopadu Vláda České republiky v reakci na nepříznivou epidemickou situaci schválila další protiepidemická opatření. Od pondělí 15. listopadu budou studenti vysokých škol povinni nosit respirátory i během výuky. Od stejného data bude také povinné testování neočkovaných pracovníků v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních, a to v jednotýdenních intervalech.

Další zpřísnění opatření by měla vláda v demisi projednat v úterý 16. listopadu. O jaké zpřísnění se jedná, nechtěl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek 12. listopadu informovat.

Kabinet v demisi po souhlasu AntiCovid týmu přijme opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze nejspolehlivější PCR testy. Na twitteru to dnes uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). AntiCovid tým budoucí vládní koalice ve svém stanovisku mimo jiné odmítl celoplošné povinné očkování proti covidu-19 či tzv. lockdown. Žádá také větší kapacity testování a vymáhání opatření i jinými institucemi než hygienickými stanicemi

Ohodnoť článek

Foto Olomoucký kraj

Štítky školáci, testování, koronavirus, antigenní testy, školy, zaměstnanci škol, Plzeňský, Plzeň, Česko, Správa státních hmotných rezerv, infekční onemocnění, okres Plzeň-město, Adam Vojtěch, Robert Plaga, ministr zdravotnictví, ANO 2011, Petr Smejkal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošné testování žáků se uskuteční 22. a 29. listopadu. V Plzni čeká testování školáky i v pondělí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.