Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nakažených covidem stále přibývá, krajské nemocnice kvůli tomu zakázaly návštěvy

Za uplynulých sedm dní testy v Plzeňském kraji potvrdily nákazu u 1692 lidí, to je o 65 procent víc případů než v předchozím týdnu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. V kraji také roste zájem o očkování, některá očkovací místa posilují týmy a rozšiřují očkovací hodiny. Některé nemocnice kvůli zhoršující se epidemické situaci zakázaly nebo omezily návštěvy u pacientů.

Fakultní nemocnice v Plzni, ale také nemocnice v Domažlicích, Klatovech a Rokycanech vyhlásily zákaz návštěv. Důvodem je stále se zhoršující koronavirová situace. „Zákazy platí do odvolání. Výjimky jsou dle zákona doprovod u porodu, návštěva nezletilého nebo nesvéprávného pacienta. V Rokycanech je navíc možnost individuální domluvy s ošetřujícím lékařem. Pro výjimky ale dále platí další podmínky: nasazený respirátor, negativní test nebo prodělání nemoci nebo očkování,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

V nemocnicích v kraji je k dnešnímu dni 48 lidí s nemocí covid-19, z toho je osm v těžkém stavu. Nejvíc nemocných je ve Fakultní nemocnici Plzeň, a to 30. Osm z pacientů je na jednotkách intenzivní péče, čtyři jsou napojeni na umělou plicní ventilaci. Šest nemocných s covidem leží dnes v Domažlické nemocnici, po pěti je v nemocnici Privamed v Plzni a v nemocnici v Rokycanech. O dva nemocné pečují v Sušické nemocnici. Tři čtvrtiny hospitalizovaných nemají podle informací krajského úřadu očkování proti koronaviru. Řada z nich by se však po pobytu v nemocnici naočkovat nechala, což potvrdil i krajský koordinátor pro očkování Robin Šín, který má zkušenosti přímo ze služby na Klinice infekčních onemocnění a cestovní medicíny FN Plzeň.

Včerejší služba byla především v covidovém duchu. Naprostá většina pacientů se středním a těžkým průběhem byla bez očkování. Někteří by se najednou nechali očkovat. Už tu zase máme více členů jedné rodiny a toho také bude přibývat. Zase budou vymírat páry i více lidí z jedné rodiny. A my pořád budeme poslouchat "odborníky" bez patřičného zdravotnického vzdělání a specializace, jak je očkování nebezpečné a zbytečné. Těmto hrdinům pak u nás dáváme "do žíly" při covidu drahé umělé protilátky, ale to jsou najednou rádi a nevadí jim ta chemie. Už zase nám pacienti lapají po dechu či se tiše dusí. Není toho tolik jako na jaře, ale pomalu počty rostou,“ popsal Šín.

Zájem o očkování pomalu roste

Zdravotníci za posledních sedm dní aplikovali v kraji 10 057 dávek vakcíny, z toho bylo 6234 třetích posilujících dávek vakcíny, nově se nechalo očkovat 3145 dosud neočkovaných lidí. Fakultní nemocnice v Plzni kvůli zvýšenému zájmu o očkování ode dneška posílila očkovací týmy a otevřela registrace až do půlky prosince. Očkovací místa v kraji nabídnou od 1. listopadu očkování po všechny dny v týdnu. Některá místa budou očkovat i v odpoledních hodinách nebo v sobotu a neděli.

Hygienici aktuálně uvádějí 3162 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (1237), následuje Klatovsko (450), severní Plzeňsko (382), Domažlicko (363), jižní Plzeňsko (341), Rokycansko (283) a Tachovsko (106).

„Chceme, aby měli občané možnost absolvovat očkování bez problémů a v časech i po pracovní době. Zájem na vyšší proočkovanosti, která zvyšuje ochranu před šířením koronaviru, je zájmem společným,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). V kraji se zatím nechalo očkovat 336. 137 lidí, to je 56,9 procenta všech obyvatel kraje.

Za posledních sedm dní se v kraji nakazilo nejvíc lidí v okrese Plzeň-město, a to 674. Na 100 tisíc obyvatel to představuje 346 nákaz, což je nejvíc ze sedmi okresů kraje. Před týdnem bylo incidenční číslo v Plzni 221. Naopak Tachovsko má dál nejméně nakažených v kraji - za sedm dní tam přibylo 71 nákaz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, návštěvy, očkování, návštěva, Fakultní nemocnice Plzeň, Rokycany, Plzeň, Domažlice, Klatovy, Ilona Mauritzová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažených covidem stále přibývá, krajské nemocnice kvůli tomu zakázaly návštěvy  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.