Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velkokapacitní očkovací centrum Plzeňského kraje zahájilo pravidelný provoz na čtyři dny v týdnu

Do pravidelného provozu vstupuje dnešním dnem Velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje v Plzni na Skvrňanech (VOČM). Očkovat bude v nejbližších týdnech zpravidla od čtvrtka do neděle od 1500 do 2500 osob týdně podle zájmu veřejnosti, ale zejména také podle dodávek očkovacích vakcín. Zdaleka tedy ještě nepojede na 100 procent své kapacity. Očkovat bude pouze zájemce z prioritních skupin, kteří se zaregistrují a dostanou pozvánku k očkování z centrálního rezervačního systému. Tento týden jsou to jak senioři ve věku nad 70 let, tak i velké množství pedagogů nebo chronicky nemocných pacientů.   

Česká republika i Plzeňský kraj budou v dubnu dostávat více vakcín než v předchozím měsíci. Tento příslib umožní zapojit do očkování víc praktických lékařů a zároveň zprovoznit největší očkovací kapacitu v Plzeňském kraji, kterou je právě VOČM na Skvrňanech. „Podle množství dodávek do kraje máme příslib dostávat na Skvrňany každý týden až 2450 vakcín. S tímto množstvím budeme v provozu vždy od čtvrtka do neděle. Pokud by jich bylo méně, zkrátíme očkovací dny na pátek až neděli. Chceme ale ponechat očkovací dny během víkendu, kdy jsou lidé přeci jen flexibilnější se k očkování dostavit,“ říká Jaroslav Šíma, ředitel Rokycanské nemocnice, která VOČM provozuje společně s krajem.

Provozní doba se ale může přizpůsobovat i zájmu veřejnosti, tedy počtu lidí, kteří jsou ve „frontě“ na očkování, a také jejich preferencím, jaké dny a časy si budou nejčastěji vybírat. „Volná místa budeme uvolňovat vždy několik dní dopředu. Po čase uvidíme, o jaké dny a časy se budou lidé nejvíce zajímat, zda o víkend nebo závěr pracovního týdne a zda spíš o ranní termíny nebo odpolední.  Podle toho budeme plánovat provoz na další týdny,“ vysvtěluje možný vývoj režimu očkovacího centra vedoucí sestra Ivana Škoríková.

V každém případě si zájemci vyberou termín očkování přímo při rezervaci poté, co obdrží PIN2. V žádném případě nebude možné očkovat lidi bez předchozí rezervace na konkrétní čas. Aby se zájemce mohl rezervovat, musí být zaregistrován v centrálním rezervačním systému právě na VOČM a počkat si na SMS s pozvánkou a PINem2. Vzhledem k tomu, že ve frontě je v současnosti kolem osmi stovek lidí, je pravděpodobné, že zájemci obdrží „vytouženou“ pozvánku v řádech dnů.

Jakmile bude Plzeňský kraj dostávat takové množství vakcín, aby byla dostatečně zásobena všechna očkovací místa i praktičtí lékaři, je VOČM připraveno zvýšit svoji kapacitu až na zhruba osm tisíc lidí týdně při provozu sedmi dní v týdnu od 8 do 18 hodin. „V úterý jsme pokořili stotisícovou hranici a v Plzeňském kraji máme do středy podáno k 102 946 dávek vakcín proti covid-19," konstatoval krajský koordinátor očkování Robin Šín

„Kromě VOČM provozují Nemocnice Plzeňského kraje očkovací místa také v nemocnicích v Klatovech, Domažlicích, Rokycanech, Stodu a Plané. Všechna tato očkovací místa už aplikovala přes 35 tisíc dávek vakcín, tedy zhruba třetinu všech podaných vakcín v Plzeňském kraji. Nejrychleji se dostanou zájemci o očkování na řadu ve VOČM, Stodské nemocnici a Nemoocnici následné péče Svatá Anna. V Plzeňském kraji funguje v současnosti 19 očkovacích míst a vedle nich očkuje své pacienty už pět desítek praktických lékařů," informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Kraj odstartoval i očkovací kampaň

Plzeňský kraj dnes představil kampaň, která motivuje k očkování proti nemoci covid-19. Hlavním mottem kampaně je rozhodnutí, proč se vrátit k životu tak, jak jsme ho před příchodem koronavirové epidemie znali. „Před rokem se nám s příchodem nového koronaviru změnil život a nikdo z nás neměl tušení, jakým způsobem nám všem zamíchá běžným režimem, o co všechno nás připraví. A právě to, co nám chybí, ten důvod k návratu do normálního života je hlavní myšlenkou kampaně, kterou chceme oslovit všechny ty, kteří nejsou pro očkování proti covid-19 pevně rozhodnuti,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Celá kampaň vede po dvou liniích, informační, kterou kraj odstartoval v lednu letošního roku. Druhou linií je pak vizuální, ta oficiálně odstartuje v pondělí 12. dubna 2021. Tato kampaň je ujednocena hlavním heslem pro všechna témata, zjednodušeným zvoláním CHCI... Časově kampaň koresponduje s jarem a nadcházejícím létem, jako první se objeví verze CHCI POTKÁVAT, následovaná verzí CHCI CESTOVAT, vrcholem pak bude CHCI PROŽÍVAT během letních prázdnin. Vizuální i informační kampaň bude proto propojena heslem ZÁPADOČEŠI JDOU DO TOHO! 

Do kampaně se zapojily také výrazné osobnosti spojené s Plzeňským krajem, a to napříč obory. Postupně budou zapojeny do jednotlivých verzí kampaně. Mezi nimi jsou například herec Karel Zima známý ze seriálu Slunečná a emeritní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Ohodnoť článek

Foto NPK

Štítky velkokapacitní očkovací centrum, elektrotechnické učiliště, Plzeňský kraj, očkování, pravidelný provoz, vakcína, Česko, Skvrňany, Plzeň, praktický lékař, Svatá Anna, Karel Zima, Jaroslav Šíma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velkokapacitní očkovací centrum Plzeňského kraje zahájilo pravidelný provoz na čtyři dny v týdnu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.