Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pozitivních případů na covid je méně, na testy chodí o svátcích málo lidí

Za pátek přibylo v Česku 2669 případů nemoci covid-19, což je nejnižší denní nárůst od 13. prosince. V Plzeňském kraji to bylo 245 osob s pozitivním testem na covid, zatímco o den dříve na Štědrý den jich bylo 119. Na testy ovšem chodí o vánočních svátcích výrazně méně lidí než předtím. O vánočních svátcích se totiž nechávají testovat hlavně lidé, kteří cítí příznaky nemoci nebo je na test poslal lékař.

Ve skóre protiepidemického systému (PES) má Plzeňský kraj stejný index jako před týdnem, tedy 76. Na stobodové stupnici to znamená nejnižší hladinu pátého nejvyššího stupně pohotovosti. V celé republice je dnes index rovněž na 76 bodech, kam klesl ze včerejších 81 bodů. Index klesl po snížení reprodukčního čísla, což je průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného, ze zhruba 1,22 na 1,05.

Aktuálně je v Plzeňském kraji 4860 neuzavřených případů osob s pozitivním testem na covid. Nejvíce je jich v Plzni (1527), následuje Domažlicko (741), Tachovsko (654), severní Plzeňsko (617), jižní Plzeňsko (552), Klatovsko (407) a Rokycansko (362).

Podle středečního rozhodnutí vlády budou opatření pro nejvyšší stupeň zavedena až od neděle. Například se musí znovu uzavřít většina obchodů a všechny provozovny služeb.

V pátek přibylo v Česku podle webu ministerstva 2669 případů nemoci covid-19, což je nejnižší denní nárůst od 13. prosince. Před svátky nárůsty počtu nakažených koronavirem výrazně stoupaly. Ve středu 23. prosince se dokonce objevilo přes 14 000 případů. Nárůst množství případů nemoci zpomalil už na Štědrý den. Na testy ale chodí o vánočních svátcích výrazně méně lidí než předtím.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nejsou data o podílu pozitivních testů za vánoční svátky reprezentativní. Na testy chodí podle něj ve svátek hlavně lidé s příznaky nebo ti, které na test poslal lékař. "Takže Štědrý den, Boží hod ani 26. prosinec nejsou pro nás reprezentativní hodnoty, protože se bude testovat málo lidí a budou většinou příznakoví," řekl serveru Seznam Zprávy. Podle něj zájem o testování vzroste znovu po svátcích.

Aktuálně nemocí trpí přes 93 000 lidí, ale u většiny z nich má covid-19 lehčí průběh. V nemocnicích skončilo zhruba 4,7 procenta z aktuálně nemocných. Množství hospitalizovaných v pátek oproti čtvrtku mírně kleslo na 4386. Z toho 642 lidí bylo ve vážném stavu. Od začátku epidemie zemřelo 10 950 lidí nakažených koronavirem. V posledních dnech se počty úmrtí za den pohybují kolem 90. Za pátek eviduje ministerstvo zatím 47 úmrtí, ale počty mrtvých ve statistice ministerstvo pravidelně zpětně navyšuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, index PES, nemoc, Vánoce, Plzeňský kraj, svátek, Štědrý den, Česko, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Protiepidemický systém České republiky, Ladislav Dušek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozitivních případů na covid je méně, na testy chodí o svátcích málo lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.