Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přesně 100 tisíc dobrovolníků už má Český národní registr dárců dřeně

Český národní registr dárců dřeně (ČNRDD) sídlící v Plzni zapsal do své databáze na Světový den dárců kostní dřeně 100 tisícího dárce! Stal se jím třiadvacetiletý student práv z Uherského Hradiště Václav Kallus. Do registru vstoupil na celorepublikové akci Čechy, Morava a Slezsko – vstupuje celé Česko, kterou registr oslavuje Světový den dárců kostní dřeně.

„Vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně mi zkrátka dávalo smysl. Vím, že šance být vybrán a skutečně darovat je mizivá. O to víc si ale myslím, že je potřeba, aby se nás zapsalo co nejvíc, ať mají lékaři z čeho vybírat. Navíc, jak mi říkali u náboru, každý zapsaný dává naději,“ vysvětluje svoje rozhodnutí mladý dobrovolník, který se ve svém volném čase věnuje tenisu a basketbalu.    

Cíle Českého národního registru dárců dřeně do nadcházejících let

Český národní registr dárců dřeně vznikl v Plzni v roce 1992. Od svého založení umožnil transplantaci 1 784 nemocným, z toho zhruba 20 procent byli dětští pacienti. Jen v loňském roce se do registru zapsalo rekordních 10 845 dobrovolníků a 50 dárců své krvetvorné buňky darovalo.

„Magické číslo 100 tisíc registrovaných dárců představuje zhruba polovinu naší cesty ke splnění letitého snu, totiž, aby většina českých pacientů nalezla svého dárce u nás a nemuseli jsme je hledat v zahraničí,“ říká Pavel Jindra, vedoucí lékař Českého národního registru dárců dřeně a primář hematologicko-onkologického oddělení FN Plzeň.

V současnosti je totiž každoročně pouze 15-20 procent nepříbuzenských transplantací v Česku prováděno s dárcem z českého registru, tzv. „národním“ dárcem. Pro zbývající pacienty musí být krvetvorné buňky dovezeny ze zahraničí. Tento ukazatel u nás i tak mnohem příznivější než v řadě jiných vyspělých zemích. Například Rakousko má šest procent transplantací s národním dárcem, Francie či Nizozemsko osm procent a Švýcarsko, Belgie či Dánsko pouze tři procenta).

„Naším současným hlavním cílem je zvýšit podíl nepříbuzenských transplantací v Česku. Transplantovat českého pacienta s dárcem ze zahraničí je nejenom dražší, ale i organizačně a časově náročnější, zvláště v současné době omezeného cestování kvůli protipandemickým opatřením. Přitom pro úspěšnost transplantace je její včasné provedení zásadní,“ doplňuje Jindra

Záměrem Českého národního registru dárců dřeně je posunout podíl českých pacientů transplantovaných s lokálním dárcem alespoň na čtvrtinu či třetinu tak, abychom se přiblížili státům jako je Španělsko. To má 24 procent transplantací s národním dárcem, v USA je to 49 procent a SRN dokonce 74 procent.  

Ohodnoť článek

Foto Martin Skála

Štítky Národní registr dárců kostní dřeně, registr dárců, kostní dřeň, dárci, FN Plzeň, hematologie, Česko, transplantace, Plzeň, pacient, Morava, Slezsko, Uherské Hradiště, Pavel Jindra, Fakultní nemocnice Plzeň, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přesně 100 tisíc dobrovolníků už má Český národní registr dárců dřeně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.