Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zástupci škol: Nošení roušek ve výuce bude náročné jak pro žáky, tak i pro učitele

Nošení roušek při výuce ve školách bude podle zástupců školských asociací nepříjemné a náročné pro učitele i pro žáky a studenty. Některým školám by podle nich možná místo toho více vyhovovala výuka na dálku, která ale v současnosti nemůže prezenční výuku vždy plnohodnotně nahradit. Všechny školy zatím ještě nejsou na distanční vzdělávání připraveny. Vyplývá to z vyjádření zástupců školských asociací.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že od pátku budou roušky povinné ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách. Výjimka by měla platit také pro tělocvik, zpěv či hru na dechové nástroje. Ve většině škol se dosud nosily roušky jen ve společných prostorech, tedy na chodbách či v šatnách.

"Já si nedovedu představit, jak v tom učíme, ale ještě víc snad lituji ty děti. Budou ve škole šest až osm hodin v rouškách. Vždyť nebudou mít vůbec kyslík, to budou úplně malátné," uvedla předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová. Přejít na výuku na dálku by podle ní teď ale také nebylo dobré. "Není to plnohodnotná výuka. Navíc žáci ve škole vypadají nadšeně a jsou rádi, že se po půl roce do školy dostali. Asi bych to tedy s výukou ve školách ještě zkusila," řekla.

I podle Černého je zavedení roušek ve třídách lepší varianta než výuka na dálku, která by možná určité skupině dětí a učitelů mohla vyhovovat víc. Pokud rodiče nebudou chtít děti za těchto podmínek do školy posílat, budou je podle něj moct nechat doma. "My je uvolníme a oni si de facto výuku na dálku udělají, byť nebude třeba online," řekl. Toto řešení by podle něj ale bylo možné jen krátkodobě.

"K dálkové výuce stejně možná nakonec dospějeme. Takto aspoň mají školy větší šanci se lépe připravit, protože si myslím, že na to ještě pořád všude připraveny nejsou," uvedl. Řada škol podle něj v tuto chvíli ještě dokupuje počítače a další potřebnou techniku. Připomněl, že podle pokynů ministerstva školství měly po zahájení školního roku začít zjišťovat, co je třeba doplnit. Na začátku října má ministerstvo na nákup těchto věcí do krajů poslat 1,3 miliardy korun.

Podle Černého bude výuka na druhém stupni s rouškami sice komplikovanější, domnívá se ale, že ji většina dětí zvládne. "Děti, které mají zdravotní problém, tak předpokládám, že budou mít nějaké potvrzení od lékaře, na základě kterého my je nebudeme nutit roušky nosit," řekl. Sám například v Masarykově základní škole v pražských Klánovicích, kterou vede, uvažuje o tom, že by žáci chodili o velké přestávce pravidelně ven, aby mohli roušky sundat a nadýchat se čerstvého vzduchu.

Černý zdůraznil, že akceptuje rozhodnutí odborníků. Podivil se ale tomu, že roušky nebudou povinné při tělocviku nebo zpěvu. Podle něj je pochopitelné, že při výuce těchto předmětů by roušky byly problematičtější. "Je ale otázka, jestli to (nařízení roušek ve výuce) pak celé dává smysl," poznamenal.

Podle předsedy Unie školských asociací CZESHA Jiřího Zajíčka bude výuka v rouškách náročná zejména pro učitele, kteří budou muset mluvit hodně nahlas, aby jim žáci rozuměli. Poukázal na to, že řada pedagogů je v důchodovém věku. "Mám velkou obavu z toho, jak to budou zvládat," řekl. Podle něj je k zamyšlení, zda by se přechod do režimu online výuky neměl umožnit aspoň některých školám. Vzhledem k odlišným podmínkách v nich by podle něj bylo ideální, kdyby ředitelé měli na výběr mezi výukou online nebo výukou s rouškami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky nošení roušek ve škole, školy, žáci, koronavirus, rouška, Adam Vojtěch, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zástupci škol: Nošení roušek ve výuce bude náročné jak pro žáky, tak i pro učitele  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.