Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pavilon psychiatrie ve FN Plzeň už rok slouží pacientům, jejich počty stále narůstají

Pavilon Psychiatrické kliniky v Plzni na Lochotíně za téměř půl miliardy korun slaví rok svého provozu. Od té doby se navýšil počet lůžek, otevřely se nové stacionáře a také tam více pracují s různými druhy terapií jako je ponyterapie nebo canisterapie. Výrazného rozšíření se dočkala péče pro mladistvé klienty, kteří hledají svou sexuální identitu.

„Počet pacientů žádajících o psychiatrickou pomoc setrvale narůstá, obzvlášť poslední nelehkou dobou, a proto jsem rád, že můžeme nabídnout komfortní a bezpečné terapeutické prostředí, moderní ambulantní péči, širokou nabídku stacionářů i větší počet lůžek,“ říká k prvnímu roku provozu nového pavilonu ředitel FN Plzeň Václav Šimánek.

Počet lůžek se navýšil z původních 76 na 90. Pro pacienty s neurotickými poruchami otevřeli dva denní stacionáře a nově i třetí stacionář pro pacienty s vážnějšími psychotickými poruchami. „Vyšší je i počet ambulantních provozů s preventivní, krizovou, rehabilitační a psychosociální péči,“ uvedla mluvčí FN Plzeň Gabriela Levorová.

Klinika rozšířila také péči pomocí fyzioterapie, ergoterapie a při léčbě závislostí pracují lékaři i pacienti s virtuální realitou. Na dospělém i dětském oddělení probíhá oblíbená ponyterapie a dětem pomáhá i arteterapie.

Speciálně cvičení poníci rozdávají radost kamkoli vejdou, tato forma terapie je u nás na vzestupu

Život v domově seniorů čas od času přijdou zpestřit návštěvy cvičených psů, kteří vždy vyvolají úsměv na tváři. Občas se ale ve dveřích objeví i kůň, a to je pro klienty zdravotních zařízení teprve zážitek! Malé poníky hladí, češou jim hřívy a...

Za poslední rok došlo také k výraznému rozšíření péče pro klienty s transgender problematikou nejen pro náš region. Zvýšil se především počet mladistvých klientů v předškolním věku a ve věkovém rozmezí 12 až 17 let. V tomto ohledu se rozšířil počet poskytování ochranných sexuologických léčeb v ambulantní formě.

„Pro velký zájem studentů byla rozšířena výuka Studentské školy psychoterapie. Klinika získala akreditaci pro sexuologii v rámci postgraduálního vzdělávání. Výuka byla rozšířena o další sexuologický předmět – Forenzní sexuologie, který se neučí na žádné lékařské fakultě v Praze a věnuje se závažné problematice sexuální delikvence a parafilií,“ dodává mluvčí.

Psychiatrická klinika byla v Plzni zřízena v 50. letech minulého století a od poloviny 80. let sídlí v areálu FN Lochotín. Je jediným zařízením v regionu, které je schopno poskytnout akutní psychiatrickou péči pro pacienty všech psychiatrických diagnóz. Ročně je zde hospitalizováno zhruba tisíc pacientů a zdravotníci provedou přes 9 000 ambulantních výkonů.

Čtete také:

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň, Zuzana Dužbabová

Štítky Psychiatrická klinika, nový pavilon, FN Plzeň, duševní zdraví, psychiatrická péče, zdraví, počet lůžek, nárůst pacientů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavilon psychiatrie ve FN Plzeň už rok slouží pacientům, jejich počty stále narůstají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.